Od ovog mjeseca u bh. trgovinama mora biti 50% domaćih proizvoda

07.02.2011. 13:22 / Izvor: Večernji List
Od ovog mjeseca u bh. trgovinama mora biti 50% domaćih proizvoda

Trgovine čija je površina veća od tisuću četvornih metara već od ovog mjeseca morale bi na svojim policama imati najmanje 50 posto domaćih proizvoda. Ovo je samo jedna od novih odredaba Zakona o unutarnjoj trgovini, a koje bi na snagu trebale stupiti već tijekom ovoga mjeseca, a čija je osnovna zadaća zaštita domaće proizvodnje. Nepridržavanje ove odredbe povlači za sobom visoke novčane kazne.

"Upravo smo imali jedan sastanak na kojem je sudjelovala i Gospodarska komora Federacije BiH, na kojemu smo razgovarali i o ovoj problematici. Ja sam i prije, kad je zakon donošen, upozoravao na određene nedostatke u njemu. Primjerice, da onaj koji ima 990 četvornih metara, imat će širok asortiman roba, a onaj koji ima tisuću i više, poslovat će po drugim zakonima, što bi moglo pasti i na sudu, tražeći da bi trebalo vršiti izmjene i dopune toga zakona", kaže Jago Lasić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Dok vlasti pokušavaju zaštititi domaću proizvodnju, koja iz godine u godinu sve više tone, prijeteći u mnogim granama i da se ugasi, osiromašeni građani pretražuju trgovine tražeći gdje mogu kupiti jeftiniju hranu, pa bila ona domaća ili uvezena.

"Morate znati da je velika količina uvezene hrane ispod svake razine, neki čak to nazivaju i europsko smeće. Moj prijedlog je da se, opet s ciljem zaštite domaće proizvodnje, uvede sezonska zabrana uvoza voća i povrća. Primjerice, dobro bi bilo zabraniti uvoz voća i povrća u razdoblju od kraja svibnja do kraja rujna", rekao je Lasić. Prema njegovoj tvrdnji, tada se voće i povrće, posebice u južnijim predjelima, daje u bescjenje jer je ono na kraju i bitno ga se samo riješiti kako bi dobili poticaj.

Pripremljen prijedlog

Lasić tvrdi da je postojeći zakon potrebno detaljnije razraditi i unaprijediti. "Pazite, mi uopće ne trebamo uvoziti šljive, jabuke, grožđe i slično. Ja u tom dijelu bi uvoz sveo na minimum, da ne kažem zabranio. Nasuprot tomu, primjerice, suncokretovo ulje, bademe, sladoled i drugo, možemo uvoziti koliko traži tržište, jer se ne proizvodi u BiH, ili samo za vlastite potrebe", tvrdi Lasić.

Gospodarska komora pripremila je i uvoz pojedinih artikala tijekom 2010. godine, ali i domaću proizvodnju tih artikala.

Na osnovi domaće proizvodnje predložit će izmjenu zakona, po kojem će se za pojedine artikle dopustiti veći uvoz, one kojih nedostaje u BiH, dok će se pokušati ograničen uvoz za robu koja se može podmiriti iz domaće proizvodnje. "Pa mi voće i povrća imamo i za izvoz a uvozimo lošiju robu iz inozemstva", zaključuje Lasić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti