Država obavila svoj dio posla: Naziru se konture budućeg Trening centra u Zenici

03.08.2011. 14:30 / Izvor: eKapija.ba
Država obavila svoj dio posla: Naziru se konture budućeg Trening centra u Zenici

Problem oko plaćanja izvođačima radova koji grade Trening centar u Zenici, jedan do najznačajnih sportskih objekata za razvoj bh. nogometa, uskoro bi trebao biti riješen. Podsjećamo, državne vlasti skoro četiri mjeseca, koliko već traju radovi na na Crkvičkom brdu, nisu bile u stanju ispuniti jedini uslov koji su zahtjevale FIFA i UEFA, a to je oslobađanje novca od obaveze plaćanja PDV-a.

Trening centar na dnevnom redu Vijeća ministara BiH našao se tek nakon što su izvođači radova alarmirali javnost da je zbog sporosti državne administracije blokirano osam milion KM donacije iz projekata Goal i Hat-trick.

Iako je početak radova na objektu u Zenici ozvaničen 19. marta ove godine, Vijeće ministara je sredinom jula utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između FIFA-e i UEFA-e i Vijeća ministara BiH te Nogometnog saveza BiH za Projekt izgradnje trening kampa Nogometnog saveza BiH u Zenici.

Prijedlog se ekspresno našao i na sjednici Predsjedništva BiH, koje je prihvatilo Sporazum između FIFA-e i UEFA-e i Vijeća ministara BiH i Nogometnog saveza BiH, kojim se definira da se za donaciju od međunarodnih nogometnih asocijacija bude otvoren poseban transakcijski račun te da se za sredstva ne plaća PDV. Na ovaj način, Nogometni savez BiH kao finansijski doprinos za izgradnju Centra dobit će 600.000,00 američkih dolara od FIFA-e, a 3.950.000 eura UEFA-e.

Direktor kompanije IN iz Sarajeva Nedim Ćehajić za eKapiju ističe da je ovim odlukama problem sa blokadom sredstava napokon pokrenut sa mrtve tačke.

"Međunarodne organizacije FIFA i EUFA, kada daje novac bilo kome u svijetu, uvijek zahtijevaju da se ta sredstva oslobode od PDV-a jer je to faktički učešće države u tom projektu. Iako nam nije jasno zašto treba proći i po nekoliko mjeseci da riješe najbanalnije stvari, drago nam je da su ta sredstva ipak odblokirana. Očekujemo da će u narednih 15 do 20 dana, FIFA i UEFA također staviti svoj potpis na sporazum, što bi značilo konačno razrješenje ovog problema", navodi Ćehajić.

Iako su do sada uspjeli naplatiti samo sedam posto sredstava, izvođači radova, firme IN i Almy Transporti iz Zenice nisu prekidali sa izgradnjom centra. Do sada je završeno skoro 35 posto od predviđenih radova. Na gradilištu se već naziru konture sportskih terena i tribinskih objekata.

Nogometni centar u Zenici imati dva terena. Natkriveni dio imat će šest svlačionica, fitness prostorije, saunu, magacin sportske opreme i rekvizita.

U prizemlju će biti kuhinja, restoran, prostor za edukaciju, te prostor za zabavu. Tu su i 24 dvokrevetne sobe, opremljene u rangu hotela sa tri zvjezdice. Predviđene su i natrkrivene tribine sa 1.500 sjedećih mjesta. Rok za završetak radova je 19. januar 2012. godine.

N.Voloder

Foto: Elmedin Mehić / SportSport.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti