Šta nakon stečaja: Uprava traži da se ne zaustavlja proizvodnja u Krivaji

18.11.2011. 11:52 / Izvor: eKapija.ba
Šta nakon stečaja: Uprava traži da se ne zaustavlja proizvodnja u Krivaji

Stečajni upravnik Industrijskog preduzeća Krivaja Zavidovići, kao i sve nadležne institucije dužne su zaštititi imovinu i nastaviti proizvodnju koja je u ovom preduzeću pokrenuta nakon šestomjesečnog prekida.

Ovo je zaključak jučerašnjeg sastanka uprave Krivaje sa predstavnicima Vlade FBiH i sindikata preduzeća. Direktor Suad Džindo, kao i radnici, zatečen je odlukom Kantonalnog suda u Zenici koji je odbio sve žalbe na presudu i potvrdio stečaj nad ovim društvom.

"Ovdje se ne radi o klasičnom stečajnom postupku koji se obično vodi nad preduzećima koja ne rade. Ovo je prvi slučaj da sud nije htio uzeti u obzir činjenicu da je u preduzeću pokrenuta priozvodnja, da smo uposlili 700 radnika s tendencijom stalnog povećanja tog broja. Slažem se da ničija prava ne smiju biti ugrožena, no isto tako većina ne smije da ispašta zbog manjine. Da je samo jedna osoba podnijela zahtjev za stečaj, oni bi donijeli istu odluku", razočaran je Džindo.

Stečaj u Krivaju su pokrenula 134 radnika koja imaju više pravosnažnih rješenja o izvršenju. Njihova potraživanja iznose oko tri miliona KM, a imovina kojom raspolaže Krivaja je daleko veća.

Također, radnici koji su pokrenuli stečaj čine samo tri posto povjerioca, dok se ostalih 97 posto odnosi na imovinu čiji su povjerioci državna preduzeća (Elektroprivreda BiH, fond PIO/MIO, Fond zdravstenog osiguranja), te radnici koji su počeli raditi, a koji će svoja potraživanja namiriti na neki drugi zakonski način.

Džindo čvrsto vjeruje da se stečaj Krivaje može okončati tako da sve strane budu zadovoljene, a proizvodnja ne bude obustavljena.

"Postoji jedan dio imovine koji trenutno nije neophodan Krivaja, kao što je jedna fabrika koja nije u funkciji, hotel koji vrijedi duplo nego što su potraživanja ovih radnika. Ta imovina se može prodati kako bi se namirili radnici, ili im prepisati udio, ali da se ne dira u proces proizvodnje", ističe Džindo.

Vijest o pokretanju stečaju odjeknula je i među kupcima i poslovnim partnerima Krivaje, koji sada dovede u pitanje ugovore potpisane sa ovim preduzećem.

Zakon o stečaju pak nalaže da upravnik učini sve kako se ne bi prouzrokovala šteta produzeću, a tu obavezu imaju i nadležne vlasti. Što se tiče menadžmenta, onog trenutka kada stečajni upravnik uđe u preduzeće, on preuzima sva prava upravljanja preduzećem.

Džindo nije želio spekulirati da li će biti vraćen na mjesto direktora nakon što se okonča stečajni postupak. Kaže da je došao sa ciljem da ponovo pokrene proizvodnju, te da je taj zadatak ispunio.

Komentirajući najave sindikata da neće dozvoliti ulazak stečajnom upravniku u Krivaju, Džindo je potvrdio da je `atmosfera vrlo zapaljiva`, ali da on rukovodi preduzeće unutar kruga , a ne izvan kruga.

"Šta se dešava na ulici, ja ne mogu na to utjecati. Istina da su radnici nakon šest mjeseci napokon dočekali da rade i da žive od svog rada, treba sve uraditi kako bi im se ti i dalje omogućilo", poručuje Džindo.

N.Voloder/foto: Oslobođenje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti