Žica u potrazi za kupcima: Fabrika u Fojnici okreće se proizvodnji finalnih proizvoda od drveta

13.12.2011. 12:18 / Izvor: eKapija.ba
Žica u potrazi za kupcima: Fabrika u Fojnici okreće se proizvodnji finalnih proizvoda od drveta

Fabrika namještaja, koju je u martu ove godine u Fojnici otvorilo sarajevsko preduzeća Žica, u narednom periodu usmjerit će svoj rad ka proizvodnji finalnih proizvoda koji će se prodavati na inozemnom tržištu.

Ova fabrika nastala je kao zamjenski program "Žice" d.o.o. Sarajevo, koja je zbog smanjenje tržišta za plasman žičanih proizvoda, odlučila proširiti djelatnost u oblasti drvne industrije.

Hrusto Tupeković, direktor Žice, potvrdio da se u fojničkom pogonu trenutno rade sušeni proizvodi od bukve, koji se također plasiraju na strano tržište. Nakon što pronađu kupce, fabrika će se okrenuti proizvodnji namještaja i građevinske stolarije.

"U fabrici radi 35 osoba sa stalnom tendencijom povećanja broja radnika. Trenutno smo fokusirani na polugotove proizvode od bukve, a proizvodnju ćemo pojačati novim linijama masivnog i pločastog namještaja, te građevinske stolarije", kazao je Tupeković.

On je podsjetio da je Žica krajem prošle godine prodala zemljište ukupne površine 40.000 metara kvadratnih poznatom njemačkom lancu trgovina građevinskog materijala i opreme za kuće Bauhaus. Novac od prodaje parcele u sarajevskoj općini Novi Grad bit će usmjeren za finansijsku konsolidaciju firme, a osim toga, nadaju se da će u Bauhausovom maloprodajnom objektu u BiH moći plasirati proizvode iz fabrike u Fojnici. Naime, poznato je da njemački Bauhaus ima zastupljeno oko hiljadu proizvoda od drveta. Poslovna politike ove firme jeste sklapanje saradnje s lokalnim dobavljačima koji kvalitetom i cijenama zadovoljavaju njihove kriterije.

Fabrika namještaja nalazi na oko dva dunuma površine od ukupno osam dunuma koliko je površina ove hale u Fojnici, a kapacitet godišnje proizvodnje iznosit će oko 30 hiljada metara kubnih drveta.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti