Preduzeće oživljeno nakon 20 godina kome: Jedini rudnik magnezita u BiH ide u privatizaciju

26.09.2012. 12:20 / Izvor: eKapija.ba
Preduzeće oživljeno nakon 20 godina kome: Jedini rudnik magnezita u BiH ide u privatizaciju

Državno preduzeće Rudnici nemetala Kladanj, u kojem je proizvodnja prestala prije 20 godina, privatizirat će se putem dokapitalizacije i javnim prikupljanjem ponuda u velikoj privatizaciji, odlučila je Vlada Tuzlanskog kantona.

Eksploatacija magnezita u ovom rudniku prekinuta je 1992. godine, kada su tokom rata uništeni rudarski objekti, a preduzeće izgubilo tržište i mogućnost da nastavi sa neophodnim ulaganjima.

U proteklih dvadeset godina preduzeće je na životu održala Vlada Tuzlanskog kantona zahvaljujući kojoj Rudnici nemetala i danas imaju aktivan račun, potvrdio je za eKapiju ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček. Početkom ove godine, uloženo je 150.000 KM za sanaciju rudnika, postavljanje podgrada, te drugih rudarsko-građevinskih radova neophodnih za siguran rad u rudniku.

"Nakon sanacije, federalna rudarska inspekcija je utvrdila da su stvoreni uslovi da se nastavi eksploatacija u rudniku. Prije tri mjeseca, inspekcija nam je postavila rok od godinu dana da se pokrene poslovanje u ovom preduzeću ili da se rudnik konačno zatvori. Vlada kantona donijela je odluku da se preduzeće ponudi na privatizaciju, gdje bi minimalna prodajna cijena državnog kapitala bila jedan milion KM", kazao je Knežiček.

Dio od kupoprodajne cijene u iznosu od 567.200 KM bit će prebačen na račun Rudnika nemetala Kladanj, kako bi se pokrio gubitak i preduzeće dovelo na pozitivnu nulu.

Postupak prodaje provest će Kantonalna agencija za privatizaciju Tuzla, koja ima zadatak da kriterijima tendera uslovi izmirenja dugoročnih i kratkoročnih obaveza. Osim obaveza prema zaposlenicima, budući investitor treba uložiti oko 3,5 miliona KM za rekonstrukciju i modernizaciju, te zapošljavanje.

U Vladi TK ističu da na prostoru bivše Jugoslavije postoje samo četiri rudnika magnezita, dva na Kosovu, jedan u Srbiji, jedan u Kladnju, što čini ovaj rudnik atraktivnim za potencijalne investitore.

Magnezit se prvenstveno korisiti vatrostalnoj industriji, a primjenjuje se i u drugim privrednim granama, kao što su priozvodnja lijekova, kozmetike i sl.

"Namjena preduzeća se ne može promijeniti, pa će tako osnovni zahtjev prema investitorima biti zadržavanje proizvodnje mineralnih sirovina odnosno magnezita. Vlada je obavila svoj posao u pripremi za privatizaciju, preduzeće je 20 godina faktički bilo u komi, sve smo učinili da pacijenta skinemo sa aparata", navodi Knežiček.

On ističe da bi prodaja rudnika bila dobra vijest za razvoj Kladnja, jer bi njegovim pokretanjem zaposlenje našlo oko 50 novih radnika. U slučaju neuspjele privatizacije i po smanjenoj kupoprodajnoj cijeni, Rudnici nemetala odlaze pod stečaj.

Nermina Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti