Prvi korak u spašavanju Agrokomerca: Sarajevski Gadžo upošljava 130 radnika

30.10.2012. 14:34 / Izvor: Oslobođenje
Prvi korak u spašavanju Agrokomerca: Sarajevski Gadžo upošljava 130 radnika

Federalni ministar industrije, energije i rudarstva Erdal Trhulj narednih dana će posjetiti Agrokomerc, u kojem je nakon nekoliko godina pokrenut dio proizvodnje.

Posjeta je dogovorena prije nekoliko dana na sastanku ministra Trhulja sa predsjednikom Nadzornog odbora Agrokomerca Fadilom Bihorcem na kojem su razgovarali o stanju u Agrokomercu i planu proizvodnje do kraja godine.

Bihorac je Trhulja obavijestio da je Agrokomerc napravio ugovor sa bh. trgovačkim lancem Gadžo komerc koji je rezultirao proizvodnjom 60.000 tegli kiselih krastavaca, 30.000 tegli kiselih paprika, 300.000 komada Topsa. Bihorac je kazao da je 130 radnika angažovano za rad u dvije smjene. Tim radnicima je nedavno isplaćena i prva plata.

Agrokomerc je, takođe, u saradnji sa Gadžo komercom nabavio 30.000 koka-nosilja, te 65.000 pilića, a do kraja godine očekuje se značajniji plasman kokošijih jaja na bh. tržište, piše Oslobođenje.

Trhulj je rekao da ovo, ipak, ne znači konačni spas Agrokomerca.

"Još smo daleko od toga, ali ovo je prvi i vrlo značajan korak ka tome. Ovo nam vraća vjeru da na tome moramo nastaviti da radimo zajedno. Sada se trebamo pripremiti za sljedeći korak, a dobro došli su svi koji žele pomoći. Ka da sve bude spremno, na Vladi FBiH će biti prezentovan detaljan plan druge faze spašavanja Agrokomerca.Primarni je cilj da se u narednom periodu zaposle i ostali radnici Agrokomerca, štoće značiti povećanje proizvodnje i asortimana proizvoda. To će donijeti povećanje otkupa poljoprivrednih proizvoda, što će potaći proizvodnju malih poljoprirednih proizvoćača. Ako taj korak budu pratili i poticaji koje poljoprivrednim proizvođačima daje federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, cijeli kanton će opet raditi za Agrokomerc", kaže Trhulj.

Ministar tvrdi da bi se nagomilani dugovi Agrokomerca prema državi trebali riješiti nakon usvajanja Zakona o finansijskoj konsolidaciji, a uvezivanje staža radnika neperspektivnom imovinom koja bi bila prodata/iznajmljena putem Agencije za privatizaciju FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti