Upitno aktiviranje izvora: Prve flaše "muške vode" čekaju zakon o šumama

14.11.2012. 11:06 / Izvor: eKapija.ba
Upitno aktiviranje izvora: Prve flaše 'muške vode' čekaju zakon o šumama

Ugovor o koncesiji za korištenje prirodne izvorske vode u Kladnju poznatije kao "muška voda" potpisan je još u januaru ove godine, između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona i preduzeća "Muška voda". Na ponovno aktiviranje ovog izvora, čeka se godinama, ali nakon ovog ugovora bilo je pitanje dana kada će se prve flašice, ove "afrodizijačke vode" mogle naći na policama. To je bila nada i za otvaranje novih radnih mjesta.

Nažalost, jedanaest mjeseci poslije toga, stvari stoje u mjestu, situacija je ista kao i prije početka rata, kada je prekinuta proizvodnja.

Preduzeće Muška voda iz Kladnja, koje je osnovano prije 11 godina, i kojem je jedini cilj da napravi flaširnicu muške vode, dobilo je koncesiju nad izvorom istoimene vode za idućih 30 godina. Iako godinama čekaju da počnu sa radom jer preduzeće nema druge djelatnosti, ne gube nadu da bi konačno mogli krenuti u eksploataciju izvora Muške vode i svoju šansu vide u donošenju Zakona o šumama u FBiH.

"Sve je zastalo zbog toga što ne postoji zakon o šumama u Federaciji BiH. U stvari zakon je prije nekoliko mjeseci donijela Vlada Tuzlanskog kantona, ali nisu donijeli propratne podzakonske akte, tako da ne možemo da riješimo imovinsko- pravne odnose i oko toga se vrtimo u krug. Ništa nije učinjeno da se to razriješi", kazao je za eKapiju Ahmo Gogić, zamjenik direktora preduzeća "Muška voda".

Iz ovog preduzeća kažu da moraju riješiti imovinsko- pravne odnose na šumskom zemljištu na kojem se izvor nalazi.

"To je državno zemljište, državna šuma, tako da ne možemo zaključiti ugovor o izgradnji fabrike. Ne možemo da dobijemo građevinsku dozvolu jer nemamo saglasnost vlasnika zemljišta", priča Gogić.

Ovaj "eliksir zdravlja" flaširan je od 1968. do 1992. godine. Dvadeset godina nakon toga Muška voda otiče u zaborav, a mogla bi još dugo ako država ne preduzme sve mjere da se izvor konačno počne upotrebljavati i da voda ugleda "svjetlost dana".

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti