Kakanj: Interes za iskorištavanje termomineralne vode u Tičićima

09.08.2011. 08:15 / Izvor: eKapija.ba
Kakanj: Interes za iskorištavanje termomineralne vode u Tičićima

Nakon informacije iz Ministarstva privrede ZDK da postoje određena interesovanja investitora za iskorištavanje termomineralne vode u Tičićima, započele su pripremne aktivnosti koje treba realizirati Općina Kakanj.

Nakon što je za izgradnju banjsko-rekreativnog centra predložena lokacija "Brijeg" uz Repovački potok ukazala se potreba da se održi sastanak sa menadžmentom RMU Kakanj radi rješavanja pitanja eksploatacije uglja u neposrednoj blizini predložene lokacije.

Ukoliko se postigne sporazum, Služba za urbanizam, geodetske i imovinsko-pravne poslove će izraditi prijedlog odluke o utvrđivanju granica banjsko-rekreativnog centra i prijedlog odluke o izradi regulacionog plana banjsko-rekreativnog centra, te će prijedloge dostaviti Općinskom vijeća na razmatranje. Osim toga, planirana je i izrada studije opravdanosti izgradnje banjsko-rekreativnog centra na lokalitetu „Brijeg“ čije će finansiranje preuzeti Ministarstvo privrede ZDK, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Ukoliko Općinsko vijeće usvoji odluku o izradi regulacionog plana, uslijedilo bi raspisivanje javnog poziva za izradu regulacionog plana banjsko-rekreativnog centra za što bi trebalo izdvojiti oko 40 000 KM iz općinskog budžeta, a tražila bi se i finansijska podrška od Ministarstva za privredu ZDK. Po okončanju pomenutih aktivnosti pristupilo bi se postupcima eksproprijacije.

Kako navode iz Općine, nadležnost za iskorištavanje termomineralnih voda ima ZDK, pa je Ministarstvo za privredu ZDK nosilac aktivnosti koje se odnose na investiranje, a Općina Kakanj ima nadležnosti koje se odnose na utvrđivanje lokacije i sl.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti