Konzorcij srebreničkih firmi gradi novu općinsku zgradu u Srebreniku

07.11.2012. 10:00 / Izvor: eKapija.ba
Konzorcij srebreničkih firmi gradi novu općinsku zgradu u Srebreniku

Načelnik općine Srebrenik Mehmed Bajrektarević i direktor firme "Herceg" d.o.o. Srebrenik Ramiz Karić, koji je nastupio u ime konzorcija srebreničkih firmi, koji pored nosioca posla firme Herceg čine firme: Gromeks, ITK Musić, Hidromont, Elvik i Hinel, jučer su potpisali ugovor o izvođenju radova na izgradnji nove zgrade za općinske organe uprave u Srebreniku.

Navedenom potpisivanju prisustvovao je predsjedavajući OV-a Srebrenik Ibrahim Zukić, šefovi općinskih službi i savjetnici načelnika Bajrektarevića te brojni predstavnici medija.

"Nakon što je Federalna vlada prihvatila zaduženje FBiH od 2,6 miliona dolara po Sporazumu o kreditu Saudijskog fonda, projekt izgradnje zgrade za općinske organe uprave u Srebreniku došao je u završnu fazu tj. danas smo potpisali Ugovor sa firmom "Herceg" d.o.o. Srebrenik, predstavnikom konzorcija srebreničkih firmi, koji je ponudio najbolje uslove na međunarodnom tenderu", istakao je načelnik Bajrektarević.

On je dodao da je kredit sa rokom otplate od 25 godina, uz grejs period od pet godina i kamatnu stopu od jedan posto na godišnjem nivou. Kredit će se vraćati u dvije rate godišnje i to 15. februara i 15. avgusta svake godine otplatnog roka, s tim da se iz ovih sredstava ne mogu plaćati carine, porezi i druge dadžbine. Izgradnjom nove zgrade konačno će se riješiti višegodišnji nedostatak adekvatnog prostora za općinske službe koje su sada smještene u neuslovnim prostorima na više različitih lokacija u gradu Srebreniku.

Također, realizacija ovog projekta omogućit će da se organi uprave u Srebreniku smjeste na jednom mjestu radi njihovog efikasnijeg rada, a predviđeni rok završetka gradnje je od 1,5 do 2 godine dana.

Inače, zgrada organa uprave općine Srebrenik je projektovana kao slobodno-stojeća zgrada okvirnih dimenzija 50 x 12 m, spratnosti podrum + prizemlje + 3 etaže, sa krovnom etažom koja uključuje prohodni ravni krov. U podrumskom dijelu objekta obezbijeđeno je deset garažnih mjesta, prostor za arhivu, prostor za klima komoru, agregat i kotlovnicu. Na istoj etaži je projektovano dvonamjensko sklonište, odnosno zaklon, u kojem se predviđaju prostori ostave. Ulazi u objekt su razdvojeni za zaposlene i za građanstvo, čije se komuniciranje sa zaposlenima odvija preko moderne šalter sale u prizemlju objekta. U prizemlju objekta će se nalaziti višenamjenska sala koja će se koristiti za sastanke Općinskog vijeća odn. za vjenčanja, savremeni informacioni centar, tri sprata sa kancelarijama za sve općinske službe te prostorno znatno manjeg četvrtog sprata i restorana na krovnoj terasi. Ukupna korisna površina je oko 2400 m2. Vertikalna komunikacija je omogućena dvokrakim stepeništem i liftom, koji zadovoljava potrebe invalidnih lica.

"Konzorcij srebreničkih firmi, koji je na međunarodnom tenderu ponudio najbolje uslove, je sposoban uspješno izvesti sve građevinske i građevinsko-zanatske radove te privesti kraju i ovaj projekat. U dijelu uređenja i opremanja građevinskog zemljišta na kojem se izvodi objekt predmetne zgrade, neophodno je izvesti i pristupne puteve, kako bi se omogućio kvalitetan prilaz iz područja gradskog centra, kao i veza sa magistralnom i regionalnim cestama. U tu svrhu je predviđena i rekonstrukcija pristupnih puteva prema obezbijeđenoj projektno-tehničkoj dokumentaciji. U svrhu obezbjeđenja priključka predmetne zgrade na centralnu gradsku kotlovnicu, urađen je projekt toplovoda koji je uglavnom trasiran naprijed navedenim pristupnim ulicama", istakao je Karić Ramiz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti