Ukupni prihod Top 100 IT kompanija u Adriatic regiji povećan za 4,2% 2010. godine

21.12.2011. 14:28 / Izvor: eKapija.ba
Ukupni prihod Top 100 IT kompanija u Adriatic regiji povećan za 4,2% 2010. godine

Sto najvećih IT kompanija po prihodu u Adriatic regiji 2010. godine ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde evra i zapošljavalo nešto više od 13 hiljada radnika. U odnosu na godinu pre, ukupni prihod uključenih kompanija povećan za 4,2%. Istovremeno, broj zaposlenih smanjen je za 2,9%, saopštio je International Data Corporation (IDC), vodeća svetska marketing i konsalting kompanija u industriji informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

Najveća kompanija po prihodu bila je regionalni distributer "M San Grupa", sa sedištem u Zagrebu, sa ostvarenih 262 mil EUR, dok su u prvih pet uključeni "Comtrade Grupa" iz Beograda, slovenska "Avtera", globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T. Podaci su iz upravo objavljene studije, koju "IDC Adriatics" priprema već treću godinu zaredom.

- Nakon oštrog pada zabeleženog 2009. godine, vodeće kompanije u regije ostvarile su prošle godine blagi rast prihoda - ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor "IDC Adriatics".

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih kompanija, pružaoca IT usluga i proizvođača softvera vodeće kompanije su: "ComTrade Group", "S&T", "Asseco SEE", dok među kompanijama koje gotovo da i ne beleže prodaju hardvera, prednjače regionalni igrači "In2 Grupa" i "GDi Gisdata".

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju lokalne kancelarije u Adriatic regiji listu predvodi IBM, a sledi HP. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih lokalnih kancelarija po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je već spomenuta "M San Grupa", a slede "Avtera" i "Diss", obe sa sedištem u Ljubljani. Lestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda predvodi "Eurotrade" iz Rovinja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti