U BiH nema certifikacijskih kuća s državnom akreditacijom

11.11.2011. 11:10 / Izvor: eKapija.ba
U BiH nema certifikacijskih kuća s državnom akreditacijom

Na Šestoj konferenciji kvaliteta u BiH, koju povodom svjetskog dana kvaliteta i evropske nedjelje kvaliteta u Tuzli organizuju Asocijacija za kvalitet u BiH i "Privredna štampa" d.o.o. iz Sarajeva, kroz razmjenu iskustava dobre prakse došlo se do određenih zaključaka.

Na Konferenciji su prikazana postignuća na svim nivoima, od naučnog istraživanja, preko sistemskog pristupa, sve do konkretnih primjera iz prakse, kako velikih sistema, tako i malih i srednjih preduzeća.

Uspješni privrednici su vlastitim primjerom još jednom pokazali kako čak i mala preduzeća mogu imati značajnu korist od uvođenja i certificiranja sistema kvaliteta.

Evidentan je nedostatak domaćih certifikacijskih kuća, koje bi morale biti akreditovane od Instituta za akreditovanje BiH - BATA.

Potrebno je unaprijediti položaj menadžera kvaliteta u svim organizacijama u kojima ta funkcija nije u upravljačkim strukturama, nego ima status i ovlaštenja na nivou administrativne podrške.

Sistem upravljanja sigurnošću informacija postaje sve značajniji aspekt modernog poslovanja i mora se posmatrati kroz integrisani sistem, zajedno sa upravljanjem kvalitetom i upravljanjem okolišem.

Učesnici konferencije su saglasni da Bosna i Hercegovina ima dovoljno resursa i stručnog osoblja koje je u stanju unaprijediti kvalitet proizvoda i usluga, ali da usljed lošeg upravljanja i neučinkovite vlasti, ti resursi nisu pravilno raspoređeni, čime se koči dalji razvoj i napredak bh. društva.

Treći dan konferencije je u cijelosti posvećen informacijama o infrastrukturi kvaliteta, odnosno institucijama koje čine taj sistem.

Bit će predstavljeni primjeri implementacije sistema upravljanja kvalitetom u općinama, primjeri državnih i drugih poticaja za te svrhe, te iskustva susjednih zemalja u certificiranju menadžera kvaliteta prema evropskoj shemi.

Pokrovitelji Konferencije su Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH i Asocijacija poslodavaca BiH. Zaključke Konferencije će organizatori, u saradnji s pokroviteljima, uputiti svim relevantnim državnim institucijama, kako bi se implementirali u praksi.

Konferencija je uspješno organizovana zahvaljujući podršci sponzora: Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, BH Telecom d.d., Kap d.o.o. Sarajevo, Menprom d.o.o. Tuzla i Institut za privredni inženjering Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti