Bivši vlasnik Ilidžanskog dijamanta nadomak Sarajeva pravi "grad u gradu"

09.04.2011. 16:54 / Izvor: eKapija.ba
Bivši vlasnik Ilidžanskog dijamanta nadomak Sarajeva pravi 'grad u gradu'

Nisu prošla ni dva dana od objave poziva, već su se brojni biznismeni i investitori iz inostranstva počeli interesovati za izgradnju velikog kompleksa u naselju Ilidža, na zapadnom prilazu iz Sarajeva.

Inicijator ovog projekta je sarajevska firma "Jonuz Company", a ideja je da se nadomak Sarajeva izgradi svojevrsni "grad u gradu", stambeno-poslovni kompleks sa brojnim rekreativnim sadržajima.

Sarajevska kompanija nudi zemljište, građevinsku operativu, dok bi partneri trebali uložili novac. Objekti će se graditi na 284.000 metara kvadratnih, obuhvatat će shopping centar (120.000 m²) sa pratećim objektima 30.000 m², stambeni objekt (78.000 m²), stambeno-poslovni objekt (21 .000 m²) te vodeni park sa otvorenim i zatvorenim bazenima (35.000 m²), podzemne garaže, starački dom i obdanište.

Jonuz Ikić, vlasnik kompanije "Jonuz Company“ o svojom građevinskom poduhvatu kaže: "To će biti kao grad u gradu, nešto sam imao priliku vidjeti putujući po svijetu i što želim pokrenuti u Sarajevu". Inače, Jonuz Ikić bivši je vlasnik poznate fabrike za proizvodnju mineralne vode i bezalkoholnih pića "Ilidžanski dijamant" koju je početkom ove godine preuzela grupa domaćih investitora i koja sada djeluje pod nazivom "Kap Sarajevo".

Kako je sam istakao, Ikić je proveo skoro cijeli radni vijek radeći i gradeći, te izgradnja novog kompleksa neće biti ništa lakša niti teža od svih poslova koje je do sada radio.

Investitori se već javljaju, posebnih kriterija za odabir neće biti, osim da su to ozbiljne i stabilne firme koje mogu iznijeti ovaj projekat.

"Bitno je da su to provjerene firme, iza koji stoje banke. Oni koji pokažu interes da budu naši partneri i zajedno sa nama ulažu, morat će pokazat i kvalitet", istakao je Ikić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 170 miliona eura, a u planu je da se sklopi ugovor sa više partnera koji će svaki zasebno finansirati izgradnju pojedinačnih objekata. Ovaj projekat bit će od velike važnosti i za lokalnu zajednicu jer će otvoriti blizu 300 novih radnih mjesta.

N.V.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti