Cijene električne energije u Brčko distriktu ostaju nepromijenjene

08.07.2011. 14:28 / Izvor: eKapija.ba
Cijene električne energije u Brčko distriktu ostaju nepromijenjene

Efikasnim poslovanjem, timskim radom i profesionalnim odnosom prema poslu, JP "Komunalno Brčko" uspjelo je u protekle tri i po godine smanjiti gubitke električne energije za gotovo 10%. Za periodu januar – jun 2011. godine gubici električne energije bili su 14,30%, dok su u istom periodu prethodne godine iznosili 15,84%, što predstavlja uštedu oko 3.000.000 kWh električne energije, odnosno više od 250.000 KM.

Cijene električne energije za kupce u Brčko distriktu BiH u januaru 2011. godine utvrdila je Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK). Utvrđenim privremenim tarifnim stavovima cijene električne energije za nekvalifikovane (tarifne) kupce ostale su nepromijenjene u odnosu na cijene koje je 30. juna 2010. godine utvrdio Upravni odbor JP "Komunalno Brčko".

Iako je Elektroprivreda Republike Srpske, kao snabdjevač kupaca električne energije u Brčko distriktu BiH, ponudila najpovoljnije uslove, ipak, ulazna cijena električne energije najnepovoljnija je u odnosu na ostale dijelove BiH.

"Međutim, uspješnim poslovanjem JP "Komunalno Brčko" obezbijedilo je da građani Brčko distrikta plaćaju najnižu cijenu električne energije na prostoru Bosne i Hercegovine i zemalja bivše Jugoslavije i u narednom periodu cijene električne energije ostaju iste", poručuju iz ovog preduzeća.

Cijena električne energije obračunava se zavisno od sezone, doba dana i kategorije potrošača.

Dodjela licence JP "Komunalno Brčko" i određivanje tarifa, kao i potpisivanje jednogodišnjeg ugovora sa Elektroprivredom Republike Srpske, dio je kompletnog procesa regulacije snabdijevanja kupaca u Brčko distriktu električnom elenergijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti