Milijunski posao nabavke elektronskih narukvica u znaku kontroverze: Optužbe pljušte na sve strane

26.01.2012. 11:20 / Izvor: eKapija.ba
Milijunski posao nabavke elektronskih narukvica u znaku kontroverze: Optužbe pljušte na sve strane

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je mostarski "Unis telekom" pobijedio na međunarodnom tenderu za nabavku elektronskih narukvica koje bi trebali nositi zatvorenici kojima bude dosuđena kazna kućnog zatvora u BiH, digla se prava bura.

Radi se o ugovoru teškom 1.050.000 KM (iznos bez PDV-a), a javni poziv je bio raspisan od Federalnog ministarstva pravde. Ugovor je potpisan na godinu dana uz mogućnost produženja u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Naime, iz agencije za zaštitu Sword Security, koja je zastupnik engleske firme Serco, najvećeg proizvođača ove opreme u Europi, kažu da se radi od namještanju tendera te da su zato odustali od sudjelovanja u drugoj pretkvalifikaciji. Povodom toga su uputili apel federalnom premijeru i federalnom tužitelju te drugim nadležnim institucijama.

Asim Younis, direktor Sword Security-ja, smatra da ovdje nisu poštovane procedure te da Ministarstvo nije smijelo ući u posao ako je bila samo jedna ponuda, ciljajući na drugu fazu pretkvalifikacije. Jedna od zamjerki Younisa je da su tek u drugoj fazi upoznati sa potrebnim specifikacijama tražene opreme te da su tom prilikom uočili i nepravilnosti i netranparentnost koja se odnosi na sam projekt te tehničku specifikaciju. Tvrdi da ovakav sustav neće uspješno funkcionirati te da neće zadovoljiti samu svrhu Zakona o elektronskom nadzoru zatvorenika. Mišljenja je da ovako postavljen sustav sadrži niz sigurnosnih propusta te će biti podložan velikoj mogućnosti zlouporaba.

Smatra da se ovdje radi o već davno prevaziđenoj tehnologiji. "To bi bilo isto kada biste na tenderu za nabavku mobitela, naveli da želite one na kojima se izvlače antene, što je davno prevaziđena tehnologija", kaže za eKapiju. Navodi da izabranoj firmi pružanje ovakvih usluga nije čak ni profesionalna djelatnost. O tome hoće li poduzimati ikakve pravne radnje u ovom pravcu navodi da su dobili zapisnik sa otvaranja ponude, ali im odluka o predmetnom postupku nije dostavljena, a bez nje nemaju osnova za eventualnu tužbu.

Ministarstvo se ograđuje od napada

Iz Federalnog ministarstva pravde tvrde, pak, suprotno. Upitani da odgovore na ovo što im se zamjera kazali da je Sword Security u više navrata svojim aktima vršio pritisak na ovo Ministarstvo da se ne raspisuje javni tender već da direktno sklopi ugovor sa njima. "Obzirom na značaj projekta i visinu financijskih sredstava predviđenih za ovu namjenu sadašnji federalni ministar pravde je inzistirao na transparentnosti i tražio da se raspiše javni međunarodni tender a u skladu sa Zakonu o javnim nabavkama što je i učinjeno", kaže za eKapiju Aida Jasika, načelnica Službe za financijske i računovodstvene poslove u Federalnom ministarstvu pravde.

Navodi da se ograničeni ubrzani postupak po kojem se provodila javna nabavka provodio u dvije faze - prva faza je faza pretkvalifikacije, a u drugoj fazi se daju tehničke karakteristike te da je tako propisano Zakonom o javnim nabavkama. "Sword Securitiy se prijavio u prvoj fazi i ispunio uvjete i pozvan je da se prijavi i u drugoj fazi gdje su i date tehničke karakteristike od strane stručnih osoba iz ove oblasti odredbama Zakona o javnim nabavkama", ističe ona.

Ističe da s obzirom da se Sword Security nije prijavio na poziv za drugu fazu već da su dostavili obavijest o odustajanju od daljeg natjecanja poslan im je zapisnik sa otvaranja ponuda, a odluku o dodjeli ugovora kao ugovorni organ, navode, prema Zakonu nisu bili obavezni dostaviti istom.

Isporuka opreme u roku 45 dana

Podsjetimo, ovaj tender pod predmetom nabavka, montaža, održavanje i podrška sustavu za izvršenje kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom raspisan 17.10.2011. putem ograničenog ubrzanog postupka.

Jasika kaže da su na njega pristigle tri ponude za prvu fazu ograničenog postupka i to od firmi: Sword Security, Unis Telekom i Middle Point. "Pregledom dokumentacije komisija je utvrdila da svi ponuđači ispunjavaju uvjete koji su predviđeni tenderskom dokumentacijom. Donesena je odluka o ishodu prve faze pretkvalifikacije ograničenog ubrzanog postupka te su isi pozvani da podnesu ponude za drugu fazu. U drugoj fazi prijavio se samo Unis Telekom d.d Mostar", ističe ona.

Navodi da im je Sword Security poslao obavijest o odustajanju od postupka, a Middle Point naknadno obavijest da je došlo do kašnjenja u transportu od strane njihove partnerske kompanije uzoraka uređaja koja su predmet ugovora.

Jasika kaže da bi mostarska firma koja je prošla tender u roku od 45 dana trebala isporučiti opremu, izvršiti konfiguraciju i puštanje iste, izvršiti obuku djelatnika i u potpunosti osigurati korištenje navedene opreme, a tada bi se elektronski nadzor mogao početi provoditi u praksi.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti