Agencija za privatizaciju u FBiH obustavila prodaju državnog kapitala zbog nestabilnog tržišta

01.10.2008. 11:09 / Izvor: Oslobođenje
Agencija za privatizaciju u FBiH obustavila prodaju državnog kapitala zbog nestabilnog tržišta

Zbog nestabilnosti tržišta kapitala, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH odgodila je sve ranije zakazane aukcije, kojim je namjeravala prodati dijelove državne imovine u ovoj godini putem Sarajevske berze vrijednosnih papira (SASE), izjavio je za Oslobođenje direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić.

Prema njegovim riječima, i posljednja zakazana aukcija za prodaju dionica kompanije Sarajevo- osiguranje, koje su, inače u vlasništvu Vlade Federacije BiH otkazana je, "zbog poremećaja na finansijskim tržištima."

Ganić je najavio da će aktivnosti na prodaji dijelova državnog kapitala putem SASE biti nastavljene, najvjerovatnije, početkom naredne godine. Da će se ove aukcije uistinu održati u prvom tromjesečju 2009. godine Ganić nije mogao potvrditi, jer datum njihovog zakazivanja ovisi o stanju na tržištu kapitala, koje se za prodaje ove vrste treba popraviti, a što je još neizvjesno da će se i dogoditi.

"Agencija za privatizaciju u FBiH planirala je u ovoj godini putem Sarajevske berze ponuditi na prodaju dionice ukupno tri preduzeća. Međutim, samo je prodat dio kapitala jedne kompanije, sarajevski Interšped. Prodaja imovine drugog preduzeća na SASE je bila djelimično uspješna, jer je prodat samo dio dionica preduzeća Šipad export-import Sarajevo", kazao nam je Ganić.

Kada je riječ o privatizaciji telekom operatera, Ganić smatra da je još preuranjeno govoriti o metodi prodaje njihovog kapitala. "O metodi privatizaciji telekom operatera još se sa sigurnošću ne može govoriti. APF jeste za privatizaciju, odnosno za to da se dio dionica ovih kompanija ponudi putem berze. Međutim, to zavisi od Vladinog dokumenta Politika privatizacije, koji je u parlamentarnoj proceduri", rekao je direktor APF-a.

On je istakao kako trenutno stanje na berzama ukazuje da ne bi trebalo dionice telekom-kompanija prodavati putem berze, jer vrijednost dionica pada.

"Kada dođe do stabilizacije tržišta, odnosno dok se izvrše pripreme za privatizaciju telekoma, onda nema razloga da se to ne učini", kazao je Ganić.

Pojasnio je i da je planirano da se putem berze proda manjinski paket dionica, koji bi se, ustvari, prodavao posljednji.

Prema njegovim riječima, na promjenu odluke o načinu prodaje mogu uticati, između ostalog, i promjene cijena dionica. Međutim, u vremenu nestabilnosti berzanskih tržišta, još nije izvjesno da će se to ubrzo i dogoditi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti