BH Telecom će se prodavati na Londonskoj berzi

10.09.2007. 14:40 / Izvor: Poslovni dnevnik
BH Telecom će se prodavati na Londonskoj berzi



Vlada FBiH namjerava preko 10 posto državnog vlasništva BH Telecoma prodati na Sarajevskoj ili, vjerojatnije, na Londonskoj berzi. Prema neslužbnim izvorima na berzi će se prodavati i cijelo ili pak dio državnog vlasništva u preduzećima Energoinvest i Hidrogradnja. Zbog toga su proljetos i poništeni međunarodni natječaji za privatizaciju tih preduzeća. Vlada FBiH planira veći dio vlasništva BH Telecoma prodavati na međunarodnom javnom natječaju. Vjerovatno će se natječajem ponuditi 51 posto vlasništva, a ostatak udjela prodavat će se na berzi. Vlada FBiH planira zadržati kontrolni paket u BH Telecomu od 25 posto i jedne dionice. Procjena je kako će se na berzi prodavati 14 posto BH telecoma, a njegova je vrijednost na Sarajevskoj berzi oko 150 miliona EUR.

Odluka o prodaji dijela državnog vlasništva u BH Telecomu na Londonskoj berzi uslijedila je nakon uspješne prve prodaje manjinskog državnog vlasništva Intešpeda na Sarajevskoj berzi.

U toj je prodaji postignuta dvostruka cijena dionica od početne cijene. Prodajom državnog djela u preduzećima kao što su Hidrogradnja i Energoinvest na berzi ostvarila bi se, vjeruju u Vladi F BiH, najpovoljnija cijena. Na primjer, za 66 posto vlasništva Hidrogradnje najpovoljnija je ponuda na natječaju bila desetak miliona EUR, a tržišna vrijednost dionica na Sarajevskoj je berzi preko 500 miliona EUR.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti