Bezvizni režim stupio na snagu: Kapija Europe otvorena i bh. građanima

15.12.2010. 10:27 / Izvor: eKapija.ba
Bezvizni režim stupio na snagu: Kapija Europe otvorena i bh. građanima

Građani Bosne i Hercegovine napokon su dočekali dan kada slobodno mogu putovati u zemlje Schengena. Naime, sinoć od ponoći svi oni koji su imali biometrijske pasoše i određen broj eura u džepu mogli su krenuti na put prema Europi.

Kako bi proslavili ovaj veliki događaj sinoć je u povodu stupanja na snagu bezviznog režima u Sarajevu održan i koncert pod nazivom "Bez viza u EU", koji je i pored niskih temperatura privukao veliki broj građana.

Valentin Inzko, specijalni predstavnik EU za BiH, je tom prilikom istaknuo da je kapija Europe od ponoći otvorena i bh. građanima. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kaže da će ovaj dan pamtiti sve generacije koji prvi put doživljavaju ovakvu slobodu kretanja, ali i one koje se sjećaju kakvu slobodu kretanja smo imali prije rata.

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH jutros su put Strasbourga otputovali predstavnici vlasti, nevladinih organizacija i grupa građana, različitih dobi, od umirovljenika do studenata, koji su avionom krenuli na svoj prvi bezvizni put u EU, gdje će posjetiti sjedište Vijeća Europe. U Strasbourgu će ih primiti europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Planirana je posjeta glavnim gradovima još tri članice Unije-Parizu, Rimu i Ljubljani.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti