Parlament za Evropu o reformi energetskog sektora: Energetika nema nacionalna obilježja

13.03.2010. 11:59 / Izvor: Oslobođenje
Parlament za Evropu o reformi energetskog sektora: Energetika nema nacionalna obilježja

Bosna i Hercegovina je prije više od četiri godine potpisala Sporazum o formiranju energetske zajednice, no još nije realizovala njegove osnove odredbe, rekao je u petak novinarima visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU-a Vlentin Inzko, uoči sjednice Parlamenta za Evropu posvećene reformi energetskog sektora u BiH.

Parlament za Evropu jedna je od glavnih aktivnosti specijalnog predstavnika Evropske unije, kako bi se evropska pitanja stavila u fokus političke i javne debate u našoj zemlji, te pronašla najbolja rješanja koja su u interesu građana.

Među obavezama iz Sporazuma o formiranju energetske zajednice koje BiH nije ispunila je donošenje i provedba strategije o električnoj energiji, te usvajanje državnog zakona o gasu.

Inzko je napomenuo da je Elektroprenos ne radi dobro, iako je to bila priča o uspjehu, odnosno-preduzeće koje je jako dobro poslovalo. "U posljednjih nekoliko godina došlo je do poteškoća i na ovoj konferenciji želim da istaknem kako je važna saradnja na području energetike", rekao je Inzko, dodavši da energetika nema nacionalna obilježja.

U informaciji za medije iz EUSR-a kaže se da je naša zemlja počela pripreme na ispunjavanju standarda EU u oblasti energetike, ali da su one i dalje u ranoj fazi.

Normalizacija rada Elektroprenosa je neohodna kako u pitanje ne bi došla sigurnosti i snabdijevanje električnom energijom u BiH, stoji u informaciju EUSR-a.

Na konferenciji je govorio i šef operacija u Delegaciji Europske unije u našoj zemlji Johann Hesse.

"Što se tiče pristupa energetskom sektru unutar EU, naši ciljevi su da dobijemo razumne cijene za građane, odnosno potrošače energije i da obezbjedimo sigurnost isporuke energije", istakao je Hesse.

Prema njegovim riječima, energetski sektor je integrisan u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH. Sporazum o energetskoj zajednici je potpisan 2005. godine sa osam zemalja, a cilj je da se s tim zemljama implementira stečevina EU.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču Slavtcho Neykov kazao je da je Sporazum o formiranju energetske zajednice ima međunarodni karakter i postao je dijelom internog pravnog sistema, pa ima prednosti nad domaćim sistemima pojedinih država.

"Zato mora doći do implementacije ovog sporazuma. Sa stanovišta naše energetske zajednice, mi sarađujemo i komuniciramo s državom BiH, bez obzira na njezinu unutrašnju strukturu. BiH je lojalan partner u energetskoj zajednic i aktivno učestvuje u njoj. U radu postoje problemi, ali BiH je pokazala volju da dođe do njihovog rješenja", kazao je Neykov. Dodao je da je primjer ovom što je rekao da je prije nekoliko dana predstavnik BiH izabran u regulatorni odbor, jednu od institucija energetske zajednice.

"Imamo aktivnu saradnju sa predstavnicima vlasti i nedavno smo razgovarali sa ministrima Zirojevićem Puhalcem i Hećom. Ti su razgovori rezultirali izgledom za dalje pozitivne trendove", kazao je Neykov.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti