47. zasjedanje CIGRE: mnogo pitanja stručnjacima iz BiH

29.08.2018. 07:51 / Izvor: Akta.ba
47. zasjedanje CIGRE: mnogo pitanja stručnjacima iz BiH

Na skupu u Parizu prezentira se rekordan broj  (550) referata a interesovanje privlače i rasprave na posebnim sesijama (tutorijali).

Već treći dan za govornicama 47. zasjedanja Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE u Parizu i 16 njegovih studijskih komiteta smjenjuju se autori stručnih referata u kojima se sveobuhvatno sagledava aktuelno stanje i budućnost proizvodnje, prenosa, distribucije i potrošnje električne energije. Na komitetu koji se bavi visokonaponskom opremom prezentiran je i referat grupe autora iz Bosne i Hercegovine o primjeni savremenih tehnoloških rješenja u povećanju pouzdanosti rada termoelektrane Kakanj.

Iz bosanskohercegovačke delegacije koju na ovom zasjedanju predvodi Edhem Bičakčić, predsjednik nacionalnog komiteta CIGRE saopšteno je da su "prisutni u sali pokazali veliko interesovanje za ovo izlaganje i postavili niz pitanja na koja smo odgovorili".

Na skupu u Parizu prezentira se rekordan broj  (550) referata a interesovanje privlače i rasprave na posebnim sesijama (tutorijali). Fokus je u utorak bio na Cigrinoj studiji izvodljivosti o globalnim električnim mrežama čiji je razvoj u posljednje vrijeme ubrzan.

Slično je bilo i na tematskoj raspravi o interakciji između korisnika (potrošača) i proizvođača upriličenoj u najvećem amfiteatru Kongresne palate na kojoj je uvodničar bio Mark Waldron (UK), predsjedavajući Tehničkog komiteta. Rečeno je da su energetski sisitemi širom svijeta u prelaznoj fazi, Promjenljivi obnovljivi izvori postaju glavni izvori ove energije u mnogim energetskim sisitemima.

Veliki dio tih proizvodnih postrojenja povezan je na distributivne mreže što stvara nove izazove za energertsku industriju. To je i razlog što se CIGRE usredotočuju na cijeli lanac vrijednosti u elektroenergetskom sistemu. Za očekivati je jaču saradnji između  distributivnih i prenosnih operatera kako bi bila osigurana stabilna i pouzdana opskrba električnom energijom koja zadovoljava potrebe potrošača.

Do kraja zasjedanja (31. avgusta) biće još tema sa promišljanjem o dolazećim vremenima i novim rješenjima poput one o budućim vjetroelektranama u Sjevernom moru; finansiranju održivog sektora električne energije itd.

Četrdeset sedmo zasjedanje CIGRE počelo je 25.augusta uz učešće 3.200 delegata i 6.600 posjetilaca i najveći je stručni skup u svijetu u 2018.godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti