Liva Energy iz Vogošće: Uspješan model zajedničkog ulaganja

23.04.2015. 14:35 / Izvor: eKapija.ba
Liva Energy iz Vogošće: Uspješan model zajedničkog ulaganja

Liva Energy svojom proizvodnjom elektroničkih kartica sasvim sigurno ovdje širi znanje u području elektrotehnike i inženjeringa, kazao je Selman. Vlada KS spremna je za nova rješenja, rekao je Konaković.

U industrijskoj zoni općine Vogošća  fabriku Liva Energy kao uspješan model zajedničkog tursko – bosanskog ulaganja obišli su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković te ministri privrede i finasija u Vladi KS Muharem Šabić i Jasmin Halebić, navodi se u saopćenju Press službe Kantona Sarajevo.

Suvlasnik fabrike Ulusoy Selman predstavio je proizvodne kapacitete fabrike te naglasio opredjeljenje i načela svoje poslovne politike.

"Liva Energy svojom proizvodnjom elektroničkih kartica sasvim sigurno ovdje širi znanje u području elektrotehnike i  inženjeringa. Njihova primjena je široka, od auto - industrije, namjenske industrije, u rasvjetnim led tijelima i osvjetljavanju velikih prostora, u medicinskoj opremi i sl. Posebno nam je drago da smo fabriku ovdje otvorili, obučili i zaposlili domaće  inženjere. Želimo poslati poruku da se ovdje može napraviti kvalitetan domaći proizvod i da nam profit ovdje sada nije primarni cilj. Cilj je pokazati šta se sve može ovdje uraditi, razvijati projekt, širiti ulaganja, povezivati se sa drugim firmama, praviti tehnološki napredna rješenja", naglašava Selman.

On je objasnio odluke da jednu ovakvu fabriku pokrenu u Bosni i Hercegovini naglašavajući prednosti blizine tržišta Evropske unije, uštede vremena i novca kada se uporedi nabavka istih komponenti iz npr. daleke Kine. Proizvodnja je počela i prve isporuke su napravljene za kupca u Turskoj.

"Kada govorimo o LED rasvjeti, u BiH se dizajniraju i proizvode sve komponente, to nam je veoma važno, da ovo bude domaći proizvod, da se zna da se on može u potpunosti proizvesti u BiH. Liva Energy nudi i mogućnost kreiranja optimalnih rješenja gradske rasvjete, od samog proizvoda do upravljanja rasvjetom, uz tehnološke prednosti i ostvarivanje ušteda u potrošnji energije", pojašnjava Selman.

Premijer Konaković je i ovom prilikom naglasio fokus ove vlade na zapošljavanju, na razvijanju i ulaganje u nove tehnologije i njihovoj primjeni ovdje.

"Svjesni smo dugih i kompliciranih procedura za investiranje i pokretanje firmi. To moramo mijenjati ako mislimo hvatati korak sa okruženjem i šire. Spremni smo za nova rješenja, očekujemo i od vas da nam ih predlažete", rekao je Konaković.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti