Saradnja nauke i privrede: Kompanije žele kadar čija će znanja biti primjeniva u praksi

30.03.2010. 16:09 / Izvor: eKapija.ba
Saradnja nauke i privrede: Kompanije žele kadar čija će znanja biti primjeniva u praksi

Nakon dugogodišnje stagnacije saradnje između univerziteta i privrede u BiH ona je, čini se, ponovno počela zaživljavati. Naime, fakulteti posljednjih godina sve više pažnju obraćaju na vapaje kompanija koje se godinama žale da kadrovi koji njima dolaze nisu pripremljeni za tržište rada i da nemaju potrebno znanje koje se može primjeniti u praksi, a koje bi trebali dobiti na fakultetu.

Kako se to polako mijenja pokazuju brojni primjeri. Jedan od njih je i nedavno potpisivanje protokola o saradnji u oblasti usavršavanja studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva sa odsjeka produkt dizajn i preduzeća iz oblasti drvne, tekstilne i metalske industrije koje se odvijalo pod pokroviteljstvom Privredne komore FBiH.

Zahvaljujući ovom protokolu studenti će izradu projektnog zadatka ili diplomskog rada od sada moći raditi u kompanijama s kojima postoje potpisani ugovori i na taj način se upoznati s proizvodnim procesom i tehnologijom kompanije.

Iz Privredne komore FBiH ističu da su zajedno s Akademijom likovnih umjetnosti na ovaj način povezali nauku i obrazovanje s proizvodnjom, što se ističu pokazalo kao uspješan i održiv projekt.

No, to nije jedini primjer. Ekonomski fakultet u Sarajevu također je uspostavio takav vid saradnje s predstavnicima vodećih kompanija u BiH osnivanjem Poslovnog savjeta u sklopu ovog fakulteta. Poslovni savjet čini oko 30- tak direktora najuspješnih kompanija u BiH koji kroz dijalog sa sistemom edukacije nastoje utjecati na sam sistem obrazovanja tako da studenti koji završe taj fakultet budu što pripremljeniji za stvarni rad i praksu.

Aida Soko, direktorica konsultantsko-revizorske kompanije PricewaterhouseCoopers u BiH, koja je jedna od članica ovog Savjeta, kaže da je oduševljena načinom rada i pristupom dekana Ekonomskog fakulteta čitavoj ovoj problematici.

Smatra da je to dobar način rada jer predstavnici kompanija na taj način imaju priliku ukazati predstavnicima institucije koja priprema kadrove za stvarni rad, što oni koji dolaze kod njih razumiju u praksi, a što ne.

"Osobito je to važno nama u oblasti revizije da možemo ukazati koja znanja su studenti dobili i koja mi kao poslodavci od njih očekujemo da imaju kada dođu da rade", kaže ona. Ističe da je ovo jedan pozitivan primjer spoja javnog i privatnog sektora. "Nama je u interesu da kažemo što nam smeta i što može biti bolje", smatra ona te dodaje da je u interesu fakulteta da obrazuje kadrove koje će svoje znanje znati primijeniti u praksi.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti