Najave mlinara i pekara: Hljeb skuplji i do 20 posto

13.08.2010. 10:26 / Izvor: Oslobođenje
Najave mlinara i pekara: Hljeb skuplji i do 20 posto

Pekarski proizvodi će u narednom periodu, ukoliko cijena pšenice i brašna nastavi rasti, poskupjeti za oko 15 do 20 posto, kazao je za Oslobođenje Meho Alić, izvršni direktor pekare Aspek.

"Ova cijena je neodrživa ako nastave rasti cijene brašna", kaže on te dodaje kako su cijene brašna i do sada rasle. Od početka godine kada je stanje na tržištu bilo stabilno pa do danas cijena brašna porasla je za oko 50 posto. Međutim, prema njegovim riječima, cijena i nije tako veliki problem, najveći problem pekara je sve izraženija nestašica brašna jer mlinovi nisu u stanju da nabave kvalitetnu pšenicu.

U Sprindu koji je proizvođač pekarskih proizvoda, kažu da je cijena hljeba u direktnoj zavisnosti od cijena brašna koje će diktirati prerađivači pšenice, a koji direktno zavise od cijena uvozne pšenice i situacije na svjetskom tržištu i bližem regionu. Trenutne cijene hljeba u Sprindu su na bazi starih cijena koštanja brašna, iako je u zadnjih pet dana došlo do poskupljenja brašna u dva navrata, navode u ovoj kompaniji.

Kako je za Oslobođenje kazao Idriz Ćoćaj, vlasnik privatne pekara Palma iz sarajevskog naselja Saraj-Polje, ova pekara već drugi put nabavlja brašno po višoj cijeni, od 60 feninga po kilogramu.

"Kilogram brašna je bio 42 feninga, ali su cijene skočile prije 20-tak dana, a imamo najave od mlinara da bi cijena mogla biti i 70 feninga po kilogramu", istakao je Ćoćaj. Prema njegovim riječima, do poskupljenja hljeba za sada neće doći, mada je poslovanje sa novim cijenama brašna dosta teško.

Najavljeno poskupljenje brašna neće izazvati i povećanje cijene hljeba u Republici Srpskoj, kazao je za Oslobođenje predsjednik Udruženja pekara RS-a Saša Trivić."Sve dok cijena brašna ne pređe 60 feninga po kilogramu, hljeb neće poskupjeti u RS-u", istakao je Trivić i dodao da oni trenutno brašno kupuju po cijeni od 52 feninga po kilogramu.

"Problem nije odakle pšenicu nabaviti, pšenice ima dovoljno, nama je problem kvalitet pšenice. Cijene kvalitetne pšenice će diktirati cijenu kvalitetnog brašna koje će onda utjecati na cijene hljeba", naglasio je Trivić. Trenutna cijena hljeba od 600 grama u RS-u kreće se od 1 do 1,20 KM.

Cijena brašna u Republici Srpskoj koje se u mlinovima prodaje za 51 fening po kilogramu, iduće sedmice porašće na 56 feninga po kilogramu bez PDV-a zbog rasta cijena pšenice na svjetskom tržištu, prenosi Glas Srpske. Brašno u odnosu na period prije žetve poskupjelo je i do 30 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti