Potpisan ugovor za sufinansiranje obnove gradskog kupatila u Mostaru

20.11.2008. 15:15 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan ugovor za sufinansiranje obnove gradskog kupatila u Mostaru

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš potpisali su 18.11.2008. godine u Gradskoj upravi Ugovor o sufinansiranju sanacije i renoviranja interijera Gradskog kupatila u Mostaru, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.

Temeljem potpisanog ugovora Ministarstvo prostornog uređenja sudjelovat će u sufinansiranju projekta uređenja gradskog kupatila u iznosu od 100.000 KM.

Ministar Obhođaš je tom prilikom izjavio kako se gradsko kupatilo, objekt koji je sagrađen 1914. godine i obnovljen u prvoj fazi sredstvima talijanske donacije 2000. godine, nalazi na popisu nacionalnih spomenika i sada zahtjeva unutrašnje uređenje. Ova sredstva bit će doznačena na račun Grada, a potom će se proslijediti RMC "Dr. Safet Mujić" kao korisniku objekta nakon čega će biti raspisan natječaj za izvođenje radova, prije svega na uređenju bazena.

Ministar Obhođaš je istaknuo važnost očuvanja, obnove i stavljanja u funkciju objekata koji se nalaze na popisu nacionalnih spomenika te da je ove godine u proračunu osigurano 6,4 milijuna KM za tu namjenu, ali nažalost tek je 3 milijuna KM utrošeno za očuvanje nacionalnog blaga.

Gradonačelnik Bešlić zahvalio je za suradnju na ovom projektu te izrazio uvjerenje kako će ovakvih projekata biti još jer Mostar ima veliki broj objekata koji su nacionalni spomenici, a za koje grad nema sredstava da ih obnovi i zaštiti. Naglasio je važnost udruživanja finansijskih sredstava od lokalne preko županijske, entitetske i državne razine u tom cilju jer se tako može učiniti više i bolje te podsjetio kako Grad Mostar kroz Agenciju Stari grad izdvaja oko 1 milion KM za obnovu i zaštitu nacionalnih spomenika.

Direktor RMC dr. Bajro Sarić zahvalio je gradonačelniku Bešliću i ministru Obhođaču za potporu ovom projektu koji je od interesa kako za žrtva rata, prije svega invalide koji će koristiti usluge malog bazena za liječenje, ali i građana, posebice djecu za školu plivanju koju kane organizirati u velikom bazenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti