Izgradnja dionice autoputa do Kaknja počinje krajem mjeseca

12.01.2008. 13:47 / Izvor: Dnevni Avaz
Izgradnja dionice autoputa do Kaknja počinje krajem mjeseca

Izgradnja četvrte dionice autoputa od Sarajeva do Zenice na koridoru 5C počinje krajem januara, potvrdio je za "Dnevni avaz" Nail Šećkanović, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Trebamo riješiti još neke predmete iz imovinskopravnih odnosa, poslije čega će konzorcij koji će graditi ovu dionicu odmah, u skladu s vremenskim uvjetima, izaći na gradilište. Očekujem da bi se to moglo desiti 25.01.2008. godine – kaže Šećkanović.

Četvrta dionica autoputa koju gradi Vlada FBiH duga je 9,4 kilometra i ide od Dobrinja do Kaknja, a vrijednost radova je 64,5 miliona KM.

Ovu dionicu autoputa prvi put će graditi novi bh.konzorcij koji čine "Euroasfalt" Sarajevo, "Hering" Široki Brijeg, "HP Investing" Mostar i "Putevi" Grude. Žalba konzorciju u kojem su, između ostalih, "Hidrogradnja", ŽGP i GP "Put" je odbijena, kako kaže ministar, te se nastavlja prema propisanom ugovoru.

Rok za završetak radova je kraj 2008.godine. U međuvremenu već projektujemo nastavak do Lašvanske petlje koji će biti finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona EUR. Ta dionica duga je 15,2 kliometra i mislim da ćemo i nju ugovoriti do kraja 2008. godine – navodi Šećkanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti