Građevinski institut Tuzla: Evropskim standardima do dobrog poslovanja

15.09.2009. 16:09 / Izvor: Tuzlanski list
Građevinski institut Tuzla: Evropskim standardima do dobrog poslovanja

Tuzlanski instititut za građevinarstvo, ili skraćeno GIT, posluje već 25 godina, ali o njemu šira javnost malo zna. Zbog toga što je to uskospecijalizirana firma, a i zbog samozatajnosti njegovih uposlenih, koji su nastojali uvijek raditi u skladu sa najsavremenijim propisima i standardima, tako da danas iz oblasti građevinarstva u našoj zemlji oni jedini rade po evropskim standardima.

Riječ je o sistemu kvaliteta za certificiranje proizvoda urađenom prema evropskom standardu BAS EN 4521 i sistemu kvaliteta za laboratorijska ispitivanja, urađenom također prema evropskom standardu BAS EN 1S07IEC 17025.

"Praktički osposobljeni smo za ispitivanje i certificiranje građevinskih materijala, građevinskih konstrukcija, projektovanje novih i sanaciju postojećih objekata visokogradnje i niskogradnje itd. Da radimo zaista po evropskim standardima dokazuje i činjenica da, pored ispitivanja kvaliteta cementa iz cementara u Kaknju i Lukavcu, vršimo i certificiranje cementa Berement", ističe direktor GIT – a Ahmet Imamović.

U posljednje vrijeme GIT se zahuktao u poslovima. Njihovih 20 uposlenika, od kojih je 70 % visokoobrazovanih, uspješno su završili ili rade na nekoliko projekata. Direktor Imamović ističe: "Jedan od najznačajnijih projekata u posljednje tri godine je projekat nasute brane za odlaganje pepela i šljake iz TE Tuzla. Prvobitno je predviđeno da se brana napravi od kvarcnog pijeska, ali smo mi, nakon opsežnih ispitivanja, predložili da se brana napravi od postojeće šljake i pepela, što je Termoelektrana i prihvatila. Time smo uradili i pravi ekološki projekat. Drugi projekat je sanacija rashladnih tornjeva u Termoelektrani. Izvođači radova iz Češke i Slovenije nisu imali niti jednu primjedbu na ovaj naš projekat, što je bila dodatna potvrda o našem dobro radu".

GIT je trenutno opremljen sofisticiranom njemačkom opremom za ispitivanje građevinskih materijala, ali su njihove želje i htijenja da nabave i opremu za dinamičko ispitivanje mostova koja košta oko 100 hiljada eura. Po isteku sadašnjeg kredita vjeruju da će iduće godine taj posao realizirati.

"Moram posebno da istaknem da se ne oslanjamo samo na uvoznu tehnologiju. Posebno sam ponosan na takozvanu "klima komoru" u kojoj se ispituju betonski uzorci, što je djelo naših stručnjaka", ističe direktor Imamović.

Stručnjaci GIT-a, na kraju daju i određen doprinos naučno – istraživačkom radu u oblasti građevinarstva, a neki od njih su i profesori i asistenti na ovdašnjem Rudarsko – geološko – građevinskom fakultetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti