Bh. tekstilna industrija puca na tendere NATO-a?

13.04.2010. 16:21 / Izvor: eKapija.ba
Bh. tekstilna industrija puca na tendere NATO-a?

Tekstilna, kožarska i obućarska industrija koja se već dugi niz godina nalazi u krizi odlučila je, čini se, da izlaz potraži u objedinjavanju kompanija iz ove branše u konzorcij. Bar takve najave dolaze iz kompanije Konfekcija Borac iz Travnika, jedne od najpoznatijih prijeratnih tekstilnih kompanija u bivšoj državi.

Nekoliko kompanija iz ove oblasti već je uspješno zajednički nastupalo na međunarodnom tenderu za nabavku službenih uniformi i vojničke obuće za Oružane snage BiH i to je bilo prvi put da su domaći proizvođači i dobavljači odabrani za isporučioca.

To iskustvo namjeravaju prenijeti i na strano tržište, a direktor Konfekcije Borac Ahmed Čurić, nam je kazao, da očekuje da će krajem godine ispuniti sve potrebne standarde kako bi idućih godina mogli nastupiti na tenderima NATO-a.

"Namjeravamo primjeniti jedan integralan pristup tržištu, sa Borcem kao nosiocem posla, koji će raditi sa oko četrdesetak firmi iz BiH koji proizvode adekvatne odjevne predmete i opremu za tu svrhu. Do tada moramo ispuniti svu potrebnu standardizaciju kako bi ispunili sve zahtjeve evropskog tržišta. Trudit ćemo se da bh. konfekcionari ostvare što više angažmana, što će stvoriti priliku za nova radna mjesta", ističe Čurić.

Cilj im je da privuku i manje firme iz Travnika, Mostara, Brčkog i drugih gradova koji se bave ovom proizvodnjom. On navodi da se oporavak od krize u oblasti teksilne industrije može ostvariti samo stimulacijom izvoza. Smatra da samo dobro organizovana konfekcijska, obućarska i kožarska industrija može biti konkurentna te da samo na taj način prilikom nastupa na tenderima mogu osiguravati širu ponudu.

Haris Sejdić, direktor kompanije Koteks iz Tešnja, koja između ostalih djelatnosti radi i opremu za policiju i specijalne službe, a nedavno su za Oružane snage BiH isporučivali i džempere, kaže da je prijedlog Borca dobra ideja ali da njih još nitko nije kontaktirao vezano za formiranje konzorcija. Smatra da to neće biti tako lako te da ukoliko se to i realizira da im predstoji dug put jer niko bh. proizvođače neće dočekati raširenih ruku.

Osim toga za pojavljivanje na NATO tenderima potrebno je da kompanija ima NATO kod koji izdaje Ministarstvo obrane BiH ali, kako nam kaže Sejdić, taj kod još nije moguće dobiti dok naša država ne postane članica NATO-a.

Sejdić ističe da su sličan model objedinjavanja ali u ovom slučaju čitave namjenske industrije, u cilju nastupa na stranim tržištima, uradile i Hrvatska i Srbija. Tako srbijanska namjenska industrija preko kompanije Yugoimport - SDPR, koje je glavno preduzeće za promet naoružanja, vojne opreme preko kojeg u inostranstvo plasiraju sve svoje proizvode i to od čizme do tenka.

Nedavno je sličan model pokrenula i Vlada FBiH odnosno Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije koji su formirali firmu UNIS Group koja bi trebala biti krovna izvozno-trgovinska kompanija čiji je zadatak da proizvode naše namjenske industrije prodaju na tržišta na kojima je bivša Jugoslavija bila prisutna. Firme koje ulaze u sastav te grupe između ostalih su Igman Konjic, Pretis Sarajevo, Bratstvo Novi Travnik, Vitezit Vitez i dr. i sve su u većinskom državnom vlasništvu.

Cilj je da korporativnim uvezivanjem tih kompanija osiguraju njihov jedinstven izlazak na međunarodno tržište, što će u konačnici značiti i lakše dobijanje dobrih poslova.

Marinko Umičević, tehnički direktor tvornice obuće Bema iz Banja Luke, kaže da ni Bemu kao jednog od proizvođača koji proizvodi između ostalog i vojne čizme i ostalu obuću nitko nije kontaktirao vezano za formiranje konzorcija. Smatra da je to pozitivna stvar i dobra je ideja te da bi se trebala napraviti strategija koja će pokazati prednosti zajedničkog nastupa. Ističe također da je potrebno da i država stane iz ovih kompanija.

D.Kozina, N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti