Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH dobila 99 miliona eura bespovratnih sredstava od EU

18.12.2019. 07:51 / Izvor: Fena

Jučer je u Londonu Upravni odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan donio odluku da se odobre grant-sredstva u iznosu od 98,9 miliona eura za BiH, za projekte sa samita za zapadni Balkan u Poznanu zajedno sa dva dodatna projekta iz okoliša. 

U ovom paketu, BiH je dobila daleko najveći dio bespovratnih sredstava EU za infrastrukturne projekte u regionu zapadnog Balkana.

Cijeli paket ukupne vrijednosti od 189 miliona eura bespovratnih sredstava koji je jučer odobren odnosi se na projekate iz Agende povezanosti u oblastima energetike i transporta, kao i okolišne projekte u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Prvi projekt iz Agende povezanosti uključuje izgradnju dionice autoputa Vukosavlje-Doboj, poddionicu, petlja Rudanka (Kostajnica) - tunel Putnikovo brdo 2 u iznosu od oko 39 miliona eura, dok drugi projekt uključuje dionicu Zenica sjever - Žepče jug koja se odnosi na poddionicu 1, Poprikuše - Nemila u iznosu od preko 42 miliona eura. Zadnji projekat se odnosi na izgradnju poddionice od tunela Putnikovo brdo 2 do petlje Medakovo u iznosu od oko 16 miliona eura.

Ukupna vrijednost ova tri projekta je preko 430 miliona eura, navodi se u saopćenju iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti