BiH počinje zvanične razgovore sa Zagrebom o Trgovskoj gori

22.09.2020. 08:30 / Izvor: Glas Srpske
BiH počinje zvanične razgovore sa Zagrebom o Trgovskoj gori

BiH i Hrvatska dugo vode tihi rat zbog namjene zvaničnog Zagreba da na Trgovskoj gori.

BiH i Hrvatska su na korak do zvaničnih razgovora o problemu koji se zove Trgovska gora, a moj sastanak sa hrvatskim ministrom čiji resor pokriva i to pitanje, za koji čekam datum, je prvi koji treba da pokrene sve ostale da bi bile utvrđene zvanične pozicije, stavovi i izlazi.

Istakao je to u intervjuu za "Glas Srpske" ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

BiH i Hrvatska dugo vode tihi rat zbog namjene zvaničnog Zagreba da na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH i sliva Une, izgradi odlagalište za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo, čime bi bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika s obje strane rijeke. Vranješ ističe da BiH i Hrvatska treba da pokrenu otvorene razgovore o toj temi i da se došlo blizu toga.

"Na vezi sam sa kabinetom ministra Tomislava Ćorića. Očekujem uskoro datum moje posjete, i očekujem da tada prvi put čujemo zvanične stavove Hrvatske o tome, jer je to pitanje najviše zastupljeno u medijima, ali su do sada izostali zvanični sastanci. Naš cilj je da sjednemo za sto i čujemo zvanične stavove, koliko je moguće da se u nekim dijelovima približimo, da vidimo da li je moguć kompromis i tome slično. Tokom moje prve posjete zamoliću da bude organizovana bilateralna posjeta u koju bi došao resorni ministar iz BiH, a u ovom slučaju Staša Košarac, da bismo vidjeli koji su stavovi Hrvatske te prenesemo našu zabrinutost i vidimo koje dalje korake ćemo preduzimati. Čekamo datum", istakao je Vranješ.

Smatra da su potrebni bilateralni razgovori između dvije zemlje, odnosno uspostavljanje komunikacija na ministarskom nivou.

"U medijskoj sferi možemo da čujemo različite stavove, ali nas interesuju zvanični stavovi Hrvatske", dodao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti