Ambasadori Japana, Poljske, Mađarske i Slovačke zasadili svoja stabla lipa

30.05.2019. 14:15 / Izvor: Akta.ba

U Aleji ambasadora posađena su prva stabla lipe u ovoj godini, a zasadili su ih ambasadori Mađarske, Japana, Republike Poljske i Slovačke Republike.

U poznatom starogradskom šetalištu Aleja ambasadora posađena su prva stabla lipe u ovoj godini, a zasadili su ih ambasadori Mađarske Krisztián Pósa, Japana Hideyuki Sakamoto, Republike Poljske Jaroslaw Lindenberg, i Slovačke Republike Martin Kačo.

Njihovi domaćini u Aleji ambasadora bili su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić, te zamjenici predsjedavajućeg Vedran Dodik i Sanel Dragolovčanin. Oni su po okončanju sadnje, ambasadorima uručili certifikate, starogradski suvenir Sarajevska kocka, te brošuru koja je evidencija svih ambasadora koji su lipe posadili ovdje.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrićrekao je da zahvaljujući ovom projektu Općina stvara posebne veze sa ambasadama brojnih zemalja: "Aleja ambasadora, jedinstven je projekat koji je započeo još 2002. godine, a trenutno ima 192 zasađena stabla lipe. Prostora za sadnju novih lipa ovdje polako nestaje, ali imamo želju pronaći drugu lokaciju za nastavak projekta i ove lijepe tradicije", poručio je Hadžibajrić.

Ambasador Japana Hideyuki Sakamoto se zahvalio načelniku Hadžibajriću na pozivu: "Ovo je zaista jako lijepa tradicija. Jako mi je drago što sam posadio stablo lipe, te se nadam da ću se nakon kraja mandata opet vratiti ovdje da vidim "svoje" drvo", rekao je Sakamoto.

Ambasador Republike Poljske u našoj zemlji Jaroslaw Lindenberg od daleke 1990. služi u raznim državama svijeta, ali nije se susreo sa sličnom tradicijom poput ove u Starom Gradu: "Veliki sam ljubitelj baštovanstva i kod kuće u Poljskoj imam veliku baštu o kojoj redovno vodim računa. Čast mi je da sam se pridružio i ostalim poljskim ambasadorima koji imaju svoja stabla lipe ovdje", izjavio je ambasador Lindenberg.

Ambasador Mađarske Krisztián Pósa je nedavno preuzeo funkciju šefa misije svoje zemlje u BiH i oduševljen je ovom tradicijom iz Starog Grada: "Drvo lipe u Mađarskoj simbolizuje dug i zdrav život i nadam se da će moja lipa imati dug život ovdje u Aleji ambasadora", bile su riječi njegove ekselencije Krisztiána Póse.

Martin Kačo, ambasador Slovačke Republike rekao je da u njegovoj zemlji, za osobe starije generacije, Sarajevo simbolizira olimpijske igre i velike sportske uspjehe tadašnje Čehoslovačke, te mu je zadovoljstvo što trenutno živi u našoj zemlji: "Dolazim često sa svojom djecom na ovo mjesto voziti biciklo. Kada vide ovo stablo sigurno će biti jako sretni", poručio je ambasador Kačo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti