Obilježeno 50 godina od početka proizvodnje automobila u Sarajevu

23.06.2019. 10:37 / Izvor: Fena
Obilježeno 50 godina od početka proizvodnje automobila u Sarajevu

Nakon defilea, vozila proizvedena u TAS-u izložena su na trgu ispred Kulturno-sportskog centra u Vogošći. Izložba traje dva dana.

Manifestacija povodom 50. godišnjice od početka proizvodnje automobila u Sarajevu održava se u Vogošći, saopćio je organizator AUTO Media Group.

Svečanost otvaranja održana je u firmi Volkswagen Sarajevo u Vogošći, kada su se obratili Malik Šišić u ime te kompanije, Mirsad Jašarspahić iz Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i Edin Smajić, načelnik općine Vogošća.

Tokom manifestacije je saopćeno da je pokrenuta inicijativa s ciljem otvaranja tehničkog muzeja u krugu ove fabrike, gdje bi bila izložena vozila koja su tu proizvedena, kao i automobili montirani od 1998. do 2008. godine.

Nakon defilea, vozila proizvedena u TAS-u izložena su na trgu ispred Kulturno-sportskog centra u Vogošći. Izložba traje dva dana.

Manifestacija obilježavanja 50-godišnjice održava se u okviru "Vogošćanskih dana".

Više od pola stoljeća nakon dolaska prvog automobila u Bosnu i Hercegovinu, počela je ovdje njihova proizvodnja. Prije toga je preduzeće Pretis u Vogošći, na temelju ugovora iz 1963. godine s njemačkom tvornicom NSU, proizvodilo skutere i motocikle 'prima' i 'maxi'. Rađeni su po licenci njemačke tvornice, ali su ugrađivani i pojedini dijelovi domaće proizvodnje.

U Vogošći su od 1965. godine montirani i automobili iz programa tvornice NSU. Bili su to modeli 'NSU prinz 1000' te modeli '110' i '1200'. Montirano je prosječno pet hiljada 'prinčeva' godišnje. Ipak nisu imali status domaćeg automobila jer nije ugrađivano dovoljno dijelova domaće proizvodnje.

Tvornice Pretis, Pobjeda iz Goražda, Igman iz Konjica i Slavko Rodić iz Bugojna formirale su 1968. godine preduzeće Metalna industrija UNIS.

Proizvodni program Pretisa baziran je potom na proizvodima namjenske industrije, a proizvodnjom automobila bavio se TAS, formiran 1969. godine na temelju ugovora koji je UNIS zaključio s njemačkim koncernom Volkswagen AG.

U Vogošći je potom, od 1972. godine obavljana montaža različitih modela popularnog volkswagena 'bube'. Tako je počela duga tradicija proizvodnje automobila 'volkswagen' u Bosni i Hercegovini. 'Bubu' su 1976. godine naslijedili 'VW golf 1' i 'jetta', a od 1985. godine 'volkswagen golf 2'.

Godine 1982. počinje i montaža 'VW caddyja'. Prosječna proizvodnja u ovoj tvornici je bila oko 25 hiljada 'golfova' godišnje.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini, firma Volkswagen Sarajevo početkom 1998. godine pokreće SKD montažu nekih modela 'škode' (felicia, fabia, octavia, superb), 'volkswagena' (polo, golf, passat) i 'audija' (A3, A4, A6, A8, Q7), koja je trajala do kraja 2008. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti