Za bolje obrazovanje djece i mladih 180.000 KM

25.06.2019. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Za bolje obrazovanje djece i mladih 180.000 KM

Projekt će promovirati STEM edukativne programe korisnicima kroz minimalno 50 događaja u narednih 12 mjeseci.

EXIT Centar, Centar za podršku poslovanju u oblasti informacionih tehnologija iz Banje Luke, nastavit će povećavati STEM pismenost kod djece i mladih. STEM pristupom djeca i mladi će imati mogućnost učiti i razmišljati kritički, i to u oblastima nauke, matematike, inženjeringa i tehnologije (STEM: Science Technology Engineering Mathematics).

Ugovor o dodjeli sredstava u iznosu od oko 180.000 KM, 24.06.2019. godine potpisali su Zoran Gajić, direktor EXIT Centra i Jasmin Bešić, direktora Instituta za razvoj mladih KULT.

Sredstvima Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, a uz tehničku podršku Instituta, EXIT Centar će educirati minimalno 150 djece i mladih uzrasta od 7 do 18 godina iz oblasti STEM disciplina tokom dvomjesečnog i četveromjesečnog edukativnog programa, dok će se tridesetero mladih prekvalificirati za digitalne poslove.

Projekt će promovirati STEM edukativne programe korisnicima kroz minimalno 50 događaja u narednih 12 mjeseci.

Na ovaj način djeca i mladi bit će usmjereni na buduće poslove 21. stoljeća. Učestvovat će na obrazovnim programima koji nisu u redovnom nastavnom programu za osnovne, srednje škole i studente, kako bi se probudio njihov interes za STEM oblasti, u kojima će oni biti budući lideri. STEM, uključujući informacione tehnologije kao svoj sastavni dio, pozitivno doprinosi direktnom otvaranju radnih mjesta u svim industrijskim sektorima, rastu BDP-a, pojavljivanju novih industrija i usluga, širokoj transformaciji radne snage i povećanju preduzetništva i, na kraju, poslovnim inovacijama. STEM je važan jer prožima svaki aspekt čovjekovog života. Visokokvalitetna STEM iskustva razvijaju vještine kritičkog mišljenja, povećavaju naučnu pismenost i  omogućavaju sljedeću generaciju inovatora.

Nastavni program koji je baziran na STEM-u sadržava situacije iz stvarnog života koje pomažu učeniku u izučavanju. U 21. st. naučne i tehnološke inovacije postaju sve važnije jer se suočavamo s prednostima i izazovima globalizacije i ekonomije zasnovane na znanju. Bržim usvajanjem novih tehnologija, vanškolski STEM centri za učenje, kao što je i EXIT Centar, imaju važnu ulogu u promociji STEM-a na učinkovit način. Paralelni obrazovni program koji nudi dopunski obrazovni sadržaj formalnom školovanju jeste upravo način da se mladi upoznaju sa svjetskim STEM trendovima i popune prazninu koja postoji u formalnom sistemu obrazovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti