Podrška "Inicijativi 20 + 5 + 6" može spriječiti odlazak radno sposobnih

29.08.2019. 12:55 / Izvor: Večernji List
Podrška 'Inicijativi 20 + 5 + 6' može spriječiti odlazak radno sposobnih

“Inicijativa 20 + 5 + 6” predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata

U proizvodnji piva, prema riječima direktora Bihaćke pivovare i člana izaslanstva poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH Edina Ibrahimpašića, sažimaju se sve poteškoće na koje poslodavci nailaze u našem poslovnom ambijentu. Ibrahimpašić je istaknuo da bi usvajanjem zakonskih rješenja iz “Inicijative 20 + 5 + 6” koja predstavljaju tek minimum onoga što treba učiniti kako bi se unaprijedilo poslovni ambijent, bili stvoreni uvjeti za povećanje neto plaća radnicima i sprječavanje problema masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva. 

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Večernji list, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, organiziranju konferenciju “Inicijativa 20 + 5 + 6 - stanje i perspektive razvoja gospodarstva” koja će 4. rujna 2019. godine biti održana u Mostaru.

“Inicijativa 20 + 5 + 6” predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata, u cilju rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovnog ambijenta.

Bili ste uključeni u izradu prijedloga zakonskih i podzakonskih rješenja koja su u konačnici pretočena u “Inicijativu 20 + 5 + 6”. Što za vas predstavlja ova inicijativa i što ona znači za poslovnu zajednicu u FBiH? 

- Ova inicijativa jest minimum onog što treba učiniti kroz izmjene zakonske regulative za poboljšanje poslovnog ambijenta te povećanje konkurentnosti naših poduzeća.

Opća je ocjena kako bi usvajanjem predloženih zakonskih rješenja iz “Inicijative 20 + 5 + 6” korist i napredak osjetili svi. A što bi za vas, kao poslodavca, značilo i kako bi se na poslovanje vaše kompanije odrazilo to da izvršna i zakonodavna vlast u FBiH prihvate predložena zakonska rješenja u okviru “Inicijative 20 + 5 + 6”?

- Naravno da bi se odrazilo pozitivno. Prije svega, stvorili bi se uvjeti da se radnicima mogu povećati neto primanja, gdje bi se kroz smanjenje poreza i doprinosa omogućilo da se bez povećanja bruto iznosa povećaju neto plaće radnika.

S obzirom na to da je ovo jedan od trenutačno gorućih problema poduzeća, koji se očituje kroz masovni odlazak radno sposobnog stanovništva, na taj način barem bi se učinio iskorak u tome da radnici dobiju više novca “na ruke”, a koji će ponovno kroz povećanje potrošnje dio toga vratiti kroz plaćanje PDV-a.

Godinama domaći i međunarodni dužnosnici upozoravaju na loš poslovni ambijent u FBiH. Kakva je vaša ocjena trenutačnog poslovnog ambijenta i koji su to gorući problemi koji opterećuju i negativno utječu na poslovanje kompanija? Što je najveći problem konkretno za vašu kompaniju?

- Mišljenja sam da se kroz poteškoće poslovanja domaćih proizvođača u oblasti u kojoj posluje i moje poduzeće, a to je proizvodnja piva, najeklatantnije objašnjavaju sve moguće poteškoće na koje poslodavci nailaze, zapravo koje su postale stvarni ambijent u kojem radimo. Nije moguće to u nekoliko riječi objasniti, a uskoro će izaći i publikacija s ovom temom gdje će biti iznesene sve činjenice. Dovoljno je reći da kod ukupnih proizvodnih kapaciteta koje imaju naše četiri pivovare i s kojima mogu podmiriti svu potražnju za pivom u Bosni i Hercegovini, ali i izvoz, njihova zaposlenost je oko 30 posto jer uvozno pivo čini oko 65 posto ukupno konzumiranog piva u BiH.

Koliko ste kao poslodavac do sada bili u prilici utjecati na donošenje zakonskih rješenja koja se odnose na poslovni ambijent? Jesu li inicijative poput ove koju je predložilo Udruženje poslodavaca FBiH (“Inicijativa 20 + 5 + 6”) učinkovit način uključivanja poslodavaca u kreiranje poslovnog ambijenta?

- Kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, uime poslodavaca Federacije BiH u prilici sam sudjelovati u pokušajima za poboljšanje poslovnog ambijenta kroz različite inicijative, a prije svega kroz inicijative donošenja novih, ali i izmjene postojećih zakonskih rješenja, kakva je i ova.

Zakonodavna vlast u FBiH pozitivno se izjasnila o “Inicijativi 20 + 5 + 6”, čekamo izjašnjenje Vlade FBiH odnosno izvršne vlasti. Ako bi predložena zakonska rješenja u okviru “Inicijative 20 + 5 + 6” bila usvojena, koliko bi iznosile uštede za vašu kompaniju? U koje svrhe biste utrošili sredstva ostvarena tim uštedama?

Uštede bi bile definitivno značajne, a, kako sam već naveo, najveći dio bi se slio u džepove mojih radnika, koji to i zaslužuju.•

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti