Ministarstvo zdravstva KS: Nabavljen savremeni analizator žive

16.09.2019. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo zdravstva KS: Nabavljen savremeni analizator žive

Nabavka dijagnostičke laboratorijske opreme i rezervnih dijelova za mikrobiološki i hemijski laboratorij.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva u okviru projekta "Nabavka dijagnostičke laboratorijske opreme i rezervnih dijelova za mikrobiološki i hemijski laboratorij" nabavilo je Javnoj ustanovi Zavod za javno zdravstvo KS savremeni instrument analizator žive.

Prvenstvena namjena instrumenta ispitivanje i monitoring sadržaja žive u uzorcima voda za piće, prirodnih izvorskih i mineralnih voda, uzoraka hrane i predmeta opće upotrebe, čime će se omogućiti unapređenje zaštite životne sredine.

Bržom i jednostavnijom analizom žive u tečnim i čvrstim uzorcima bez prethodne dugotrajne pripreme, značajno će se ubrzati proces ispitivanja, ali i omogućiti detekcija vrlo niskih koncentracija, što su zahtjevi i evropske regulative koju je BiH već implementirala u većinu svojih pravilnika.

U toku je priprema instalacije, kalibracije instrumenta i edukacija kadra, čime će se ispuniti svi potrebni uslovi za kontinuiran rad na ovom instrumentu.

Zavod za javno zdravstvo putem učešća u ovakvim projektima nastavlja kontinuitet unapređenja kvaliteta pružanja javno zdravstvenih usluga sa svim svojim kapacitetima, prostornim i kadrovskim.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti