Obrtnici ponovo upozoravaju: Predloženi zakon zatvorit će obrte

16.09.2019. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Obrtnici ponovo upozoravaju: Predloženi zakon zatvorit će obrte

Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona za Akta.ba je kazao da ovakav prijedlog doprinosi tome da kroz narednih 20 godina svi obrti budu zatvoreni.

Federalna i 10 kantonalnih obrtničkih komora i dalje stoje pri tome da ne prihvataju Prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji je nedavno prošao Parlament FBiH i podržan je sa 52 glasa.

Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona za Akta.ba je kazao da ovakav prijedlog doprinosi tome da kroz narednih 20 godina svi obrti budu zatvoreni.

"Ovo je već druga godina kako obrtnici pokušavaju dati svoje primjedbe i sugestije na ovaj Prijedlog Zakona. Njih 39 koliko smo dali idu u smjeru poboljšanja samog poslovanja u obrtu, od lakše registracije samog obrta do samoodrživosti i poslovanja, nikako na štetu kako stoji u prijedlogu. Nadali smo se da do ovog neće doći. Ni Vlada ni rukovodeće stranke nisu ništa učinile kako bi ovaj Zakon koji ide u korist opstanka obrta ugledao svjetlo dana", kazao je Arapović.

Pojašnjava da su u svojim prijedlozima tražili između ostaloga i da se regulišu procedure prilikom same registracije obrta, a jedan dio se odnosio na stručne spreme.

"U postojećem Zakonu o obrtu traži se 120 zanimanja a u FBiH pa čak i u cijeloj BiH mi možemo završiti 39 zanimanja.Tražili smo da se omogući sticanje određenih znanja kroz određene doedukacije ili vandredno školovanje a koja bi kasnije bila priznata prilikom same registracije obrta. U našem slučaju dosta ljudi zna obavljati poslove ali se ne može registrovati jer ne posjeduje validnu diplomu", kaže on.

Jedan prijedlog je bio vezan za samo priznavanje odgovornosti kod obrta. Navedeno je kako obrtnici odgovaraju svojom cjelokupnom imovinom bilo da je ona stečena od rada ili naslijeđena. Kod je riječ o prodaji obrta, tražili su da se omogući zadržavanje tradicije obrta prilikom naslijedstva, jer to je ono što omogućuje da se stari tradicionalni zanati i dalje održavaju, jer kada se jednom određeni obrt ugasi, svojim ponovnim pokretanjem on gubi svoju tradiciju.

Arapović kaže da ovakav zakon neće doprinijeti razvoju obrtništva i obrtničkog sustava, već će ga, usporiti. Osim toga, dodao je da će taj zakon ugroziti i egzistenciju obrtnika i njihovih porodica jer će dovesti do masovnog zatvaranja obrtničkih radnji.

Podsjećamo, u Federaciji BiH trenutno je registrovano oko 48.000 obrta sa više od 56.950 zaposlenih i njihovih porodica, te ukoliko se izuzmu javna preduzeća i ustanove, obrtništvo predstavlja najvećeg poslodavca u Federaciji BiH.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti