Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada Kantona Sarajevo želi obnoviti Skenderiju, poslali pozivnice privrednicima

Cilj prezentacija i diskusije je stvoriti jasan pravac daljeg razvoja KSC Skenderija kroz arhitektonsku intervenciju i programsku revitalizaciju.

19.09.2019. 12:57 / Izvor: Fena

Panel diskusija "Novi život Skenderije“, koju organizira Vlada Kantona Sarajevo u suradnji s Kulturno sportskim centrom (KSC) Skenderija i Asocijacijom arhitekata u BiH bit će održana u petak, 20. septembra, u Domu mladih.

Iz Kantona Sarajevo navode da su pozivnice poslane eminentnim privrednicima, sportistima, umjetnicima, obrtnicima… i svima koji svojim iskustvima mogu doprinijeti iznalasku najboljeg rješenja za ovu građevinu koja predstavlja svojevrstan simbol Sarajeva.

"Skenderija ima veliko značenje za kolektivnu memoriju građana Sarajeva. Najlakše bi to sve bilo proglasiti zastarjelim konceptom prošlog vremena, neodrživim u moderno doba i srušiti. Postoji nada da bi se uspješnom revitalizacijom Skenderije stvorio presedan, ne samo u prostornoj politici grada Sarajeva gdje bi želje potencijalnih investitora (javnih ili privatnih) bile usmjerene ka potrebama i građana kao korisnika i grada u čijem je urbanom tkivu Skenderija izuzetno bitan dio", kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Taj pristup bi bio presedan i u širem regionu gdje bi Skenderija mogla ponovo postati primjer radikalno novog, uspješnog pristupa oživljavanju „neperspektivnih“ prostora.

U cjelovečernjem programu Skenderija će biti sagledana s arhitektonsko-urbanističkog, kulturno-historijskog, ekonomskog, sportskog i kulturnog aspekta.

U diskusiji će učestvovati predstavnici Vlade KS, menadžmenta KSC Skenderija te priznati međunarodni i lokalni stručnjaci na polju arhitekture, urbane ekonomije, IT industrije.

Cilj prezentacija i diskusije je stvoriti jasan pravac daljeg razvoja KSC Skenderija kroz arhitektonsku intervenciju i programsku revitalizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti