Uspješno završen projekta za razvoj ruralnog turizma na području Sarajeva

26.09.2019. 10:36 / Izvor: Akta.ba
Uspješno završen projekta za razvoj ruralnog turizma na području Sarajeva

Ukupna vrijednost Projekta bila je 205.832,00 eura, a doprinos Evropske unije za ovu akciju bio je 184.832,00 eura.

Udruženje Citrin specijalizirano za poludrago kamenje, minerale i geo-turizam u suradnji s Alterural-om i njihovim partnerima Eurogites, Planinarskim društvom Vranica i Udruženjem Žena „Strica-Zarudje“, 25.9.2019. godine uspješno su organizovali svečano zatvaranje projekta za razvoj ruralnog turizma na široj periferiji Sarajeva.

Projekt je finansiran sredstvima Evropske unije.

Ovom prilikom prikazan je kratki dokumentarni film o aktivnostima projekta, kroz koji je prezentovana stvarna slika o ruralnom turizmu u centralnom dijelu BiH. Udruženja su predstavila kompletirani rad, ostvaren kroz promociju, tehničke radionice i studijske posjete, te je istaknuta važnost kolaboracije nevladinog i vladinog sektora.

Predstavljene su nove brošure i karte koje opisuju 4 tematske rute: najljepša sela, proizvođači spore hrane za kupovinu autentičnih domaćih proizvoda, 10 laganih porodičnih pješačkih staza i jednostavnih biciklističkih staza na sjevernim sarajevskim planinama.

Projekt je trajao tri godine počevši od septembra 2016. godine, a proveden je u 7 općina koje se nalaze na širem području Sarajeva: Kreševo, Fojnica, Vareš, Ilijaš, Sarajevo Stari grad, Sarajevo Centar i Istočni Stari grad.

Ceremoniju je otvorio Renato Pejak, načelnik općine Kreševo. On je poput svojih kolega, načelnika općine Vareš, Zdravka Maroševića i načelnika općine Fojnica Sabahudina Klisure, podsjetio na važnost međusobne saradnje i značaj ruralnog turizma kao jednog od generatora ruralne ekonomije u BiH. Prisutnost Evropske unije kroz ovakve projekte pomaže lokalnoj zajednici da usmjeri već postojeće potencijale u održivi razvoj i nove oblike ekonomskog organizovanja. 

Ovaj kolaborativni projekat koji uključuje mnoga aktivna lokalna udruženja takođe je doveo do stvaranja klastera za ruralni turizam „Mala Sela“ i razvoja obrazovnih aktivnosti i razmjene radi povećane profesionalizacije sektora.

Među učesnicima, kojih je bilo preko 50, bili su prisutni predstavnici EU u BiH, Gianluca Vannini i Ajša Adrović-Bešlagić. U programu izlaganja riječ su imali svi projektni partneri, Miro Matošević, direktor Turističke organizacije SBK/KSB, predstavnik Turističke organizacije Istočno Sarajevo - Predrag Lopatić te Dragan Đerić, vlasnik seoskog domaćinstva "Hotel Promaja". Na kraju programa gostima se obratio i Hamid Kujraković, kuharski šef i trener uključen u projekt.

Događaju su prisustvovali dizajneri, treneri, volonteri, vlasnici seoskih domaćinstava i seoskih gostionica. i drugi akteri uključeni u projekt.
Po završetku ove svečanosti priređen je koktel i zakuska uz bend "Kreševski tamburaši".

Ukupna vrijednost Projekta bila je 205.832,00 eura, a doprinos Evropske unije za ovu akciju bio je 184.832,00 eura. 

Manifestacija je održana u restoranu „Stari ribar“ u Kreševu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti