Otvara se novi pogon u Bratuncu: Žene će proizvoditi naoružanje

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Otvara se novi pogon u Bratuncu: Žene će proizvoditi naoružanje

Kompanija Tehnički remont Bratunac /TRB/ otvoriće sutra novi pogon za proizvodnju u koji je uloženo više od milion KM i zaposleno 26 radnica.

07.11.2019. 09:49 / Izvor: SRNA

Kompanija Tehnički remont Bratunac /TRB/ otvoriće sutra novi pogon za proizvodnju u koji je uloženo više od milion KM i zaposleno 26 radnica, rekao je Srni generalni direktor kompanije Slavenko Ristić.

Prema njegovim riječima, novi proizvodni pogon je kompleks od tri objekta smještena na 3.000 metara kvadratnih u krugu kompanije u Bratuncu.

Ristić je istakao da je jedan objekat namijenjen za proizvodnju i montažu eksplozivnih materija u koji je postavljena linija za montažu minobacačkih, artiljerijskih i raketnih upaljača, kao i njihovih sklopova i podsklopova.

U drugom objektu je skladište eksplozivnih materija, a treći je namijenjen za skladištenje gotovih proizvoda.

Ristić je naveo da je trenutno primljeno 26 radnika koji su prošli sve potrebne obuke i dobili neophodne sertifikate za rad na ovim poslovima, a da je kapacitet radnih mjesta u procesu proizvodnje, odnosno montaže 35 radnika u jednoj smjeni.

"U bliskoj budućnosti, a u zavisnosti od potrebe tržišta, planirano je uvođenje i druge smjene, te raspisivanje konkursa za prijem novih 30 radnika", rekao je on.

Ristić kaže da će sutra, kada se otvori pogon, prva grupa od 26 radnica početi sa radom, te da će njihov prvi posao biti montaža minobacačkih, artiljerijskih i raketnih upaljača, kao i njihovih sklopova i podsklopova za potrebe poznatog kupca sa kojim imaju zaključen ugovor.

Interesantno je da su svi novozaposleni - žene, a direktor TRB-a kaže da su odlučili da i ženama omoguće da rade u namjenskoj industriji, koja se tradicionalno veže za muškarce, te da je siguran da će odlično obavljati posao.

"Smatram da su žene preciznije, posvećenije i opreznije u procesu montaže, ali i u radu sa osjetljivom materijom", rekao je Ristić.

Otvaranje novog pogona planirano je za sutra, na Mitrovdan, povodom obilježavanja slave kompanije. 

Svečanost otvaranja predviđena je za 12.00 časova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti