Turistička ponuda Sarajeva obogaćena sa četiri nova info panoa

09.02.2013. 08:29 / Izvor: eKapija.ba

Na novim panoima predstavljena je gastro ponuda Starog Grada, baščaršijske rukotvorine i kulturni događaji, a istovremeno su prikazani i sadržaji iz prve generacije koji obuhvataju kulturno-histirijsko naslijeđe.

Općina Stari Grad nastavila je obogaćivanje turističke ponude u gradu postavljanjem četiri nova info panoa: ispred Baščaršijske džamije (dva), ispred Katedrale i ispred Ekonomskog fakulteta. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je na jučerašnjoj promociji podsjetio prisutne da je prva generacija info panoa postavljena prije 3 godine, u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, i na njima su objedinjene kulturno-historijske znamenitosti.

"Konstantno radimo na promociji turizma u Starom Gradu i evo danas najavljujem da ćemo uskoro realizovati projekat bežičnog interneta na tri lokacije: Baščaršijski trg, Trg Fra Grge Martića (ispred Katedrale) i Trg oslobođenja – Alija Izetbegović, iako, opet moram naglasiti, to nije nadležnost općine", kazao je Hadžibajrić. Govoreći o panoima, načelnik je rekao da je ovo druga generacija, a u planu je i treća, dok je prezentaciju sadržaja panoa prepustio Aliji Ibroviću, stručnom savjetniku za promociju i razvoj turizma koji je bio nosilac ovog projekta.

"Dobro došli, s dobrom namjerom, u bilo koje vrijeme" riječi su kojima je Ibrović počeo svoju prezentaciju napomenuvši kako je ovaj slogan (na arapskom jeziku) često viđao na ulazima u gradove Orijenta, te mu je upravo to bila ideja vodilja kod realizacije projekta “1001 Starogradski biser” - info panoi. "Da ovaj naš projekat ima dobru namjeru najbolje svjedoče panoi iz prve generacije koji i nakon tri godine stoje na svojim mjestima i niko ih nije oskrnavio", kazao je Ibrović. On je prisutnima detaljnije predstavio sadržaj svih panoa, koji su na četiri jezika: bosanski, engleski, njemački i turski.

Jedan od panoa ispred Baščaršijske džamije sadrži tradicionalnu gastro ponudu Baščaršije. U Sarajevu se već 1489. godine spominje prvi bozandžija i bozandžijski dućan. U ovim dućanima spremale su se dvije vrste napitaka, a to su boza i salep. U nastavku teksta detaljnije se govori o kakvoj vrsti proizvoda je riječ, a potom se redaju delicije kao što su đulbešećer, bosanski lonac, papaz ćevap, zahlade, te aščijski esnaf i specijaliteti aščinica.

Na drugom panou, koji je na istoj lokaciji, ispisan je kodeks ponašanja zanatlija u okviru svog esnafa koji se zasniva na zapisima Hamdije Kreševljakovića iz XVII stoljeća, te opisani esnafi: kazandžijski, zlatarski ili kujundžijski, terzijski, dunđerski ili nedžarski, te drugi zanati sarajevske čaršije.

Sarajevo je i grad festivala, stoga se na panou ispred Katedrale nalaze opisi najznačajnih festivala: Baščaršijske noći, Sarajevska zima, SFF, BIMF, Sarajevski dani poezije, Kid's festival, Jazz fest, kao i dio posvećen Muzeju grada Sarajeva.

Na panou ispred Ekonomskog fakulteta je 47 fotografija sa kratkim opisima svih sadržaja panoa iz prve i druge generacije, a takav je i pano kod Sebilja. Jedino po čemu se ova dva panoa razlikuju su dijelovi koji se odnose na kulturno-historijske sadržaje. Također, ova dva panoa su većih dimenzija i oni su centralni panoi koji su jednostrani, dok su svi ostali manji i dvostrani.

Ibrović je najavio da će treća generacija info panoa objedinjavati grobljanske cjeline u Starom Gradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti