Obilježeno 120 godina rudarstva u Ugljeviku

24.11.2019. 08:40 / Izvor: SRNA
Obilježeno 120 godina rudarstva u Ugljeviku

Veliki poslovni jubilej Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik - 120 godina rudarstva obilježen je sinoć svečanom akademijom.

Veliki poslovni jubilej Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik - 120 godina rudarstva u ovom kraju obilježen je sinoć svečanom akademijom. 

Svečanosti u ugljevičkom Centru za kulturu su, pored brojnih zvanica, prisustvovali predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i generalni direktor "Elektroprivrede

Republike Srpske" Luka Petrović.

Čubrilović je istakao da je jubilej 120 godina rudarstva značajan ne samo za Ugljevik, nego i za cijelu Republiku Srpsku.

"Riječ je o bazičnoj industriji, o prirodnom resursu koji garantuje proizvodnju električne energije na ovom prostoru još dugi niz godina", rekao je on.

Čubrilović je svima koji su do sada učestvovali u razvoju RiTE Ugljevik i kapaciteta vezanih za rudarenje čestitao jubilej i poželio još mnogo godina uspješne eksploatacije, rada i što bržeg

razvoja u ovoj oblasti.

"Ovo je važan resurs za Republiku Srpsku, BiH i šire, za sve one sa kojima "Elektroprivreda Republike Srpske" sarađuje i mnogo je uloženo da ovo bude gotovo ekološka

proizvodnja električne energije. Nadam se da ćemo tim putem nastaviti", poručio je Čubrilović.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske""Luka Petrović rekao je novinarima uoči svečane akademije da je ruda važan resurs "Elektroprivrede Republike Srpske".

"Imamo 900 zaposlenih na Rudniku u Ugljeviku, tako i u Gacku, a ruda uglja koja se koristi u ova dva rudnika omogućila je proizvodnju električne energije u

"Elektroprivredi Republike Srpske" od oko 10 milijardi maraka prihoda, što je nemjerljiv doprinos razvoju regije i cijele Republike Srpske", rekao je Petrović.

On je najavio da će "Elektroprivreda Republike Srpske" u narednom periodu posebno istaći važnost rudarstva i ulogu rudara.

Vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da ovaj privredni gigant proizvodi godišnje trećinu električne energije u sistemu "Elektroprivrede Republike Srpske".

Prema njegovim riječima, preduzeće zapošljava više od 1.900 radnika, a indirektno omogućava egzistenciju za 20.000 ljudi u regiji.

Skupština opštine Ugljevik je, povodom jubileja, dodijelila Zlatnu značku ove lokalne zajednice RiTE Ugljevik kao preduzeću koje je presudno uticalo za razvoj ovog kraja i bolji život

stanovništva.

Priznanje su direktoru Stojanoviću uručili načelnik Ugljevika Vasilije Perić i predsjednik Skupštine opštine Đoko Simić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti