Forto najavio podršku u obnovi objekta DTV 'Partizan' - Kreka u Tuzli

28.11.2019. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Forto najavio podršku u obnovi objekta DTV 'Partizan' - Kreka u Tuzli

Vlada Kantona Sarajevo će za njegovo vanjsko uređenje izdvojiti 85.000 KM.

Delegacija Kantona Sarajevo u sastavu: premijer Edin Forto i ministri pravde i uprave, zdravstva, komunalne privrede i infrastrukture i privrede Lejla Brčić, Amela Sofić, Srđan Mandić i Haris Bašić danas su posjetili Grad Tuzlu. Na sastanku sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, premijer Forto je najavio podršku Projektu ponovne gradnje objekta DTV “Partizana” - Kreka u Tuzli.

Kako je istaknuto, objekt je u potpunosti devastiran, a predstavljao je sportski i historijsko arhitektonski ogledni primjer vrlo praktično namjenskog i ambijentalnog austro - ugarskog graditeljstva u Tuzli.

Po riječima premijera Forte, jedan od razloga, zbog kojih su posjetili Tuzlu je, i obilazak mjesta na kojem se nalazio Partizan koji je posebno značajan lokalnom stanovništvu.

„Vlada Kantona Sarajevo će za njegovo vanjsko uređenje izdvojiti 85.000 KM. Riječ je o simboličnoj podršci, ali na ovaj način želimo da pokažemo da smo spremni na saradnju i realizaciju zajedničkih projekata“, poručio je premijer Forto.

Dodao je kako je želja ove vlade da uspostavi stalni kontakt sa Tuzlom, da ne bi bilo, kako reče gradonačelnik Imamović „daleko od očiju daleko od srca“.

„Mi želimo da budemo jedni uz druge i radimo zajedno“, potcrtao je premijer Forto.

Gradonačelnik Imamović se zahvalio delegaciji uime građana Tuzle na ovom poklonu za vanjsko uređenje objekta, kojeg je s radošću prihvatio.

„Gradit ćemo dom u Kreki i drago mi je da sa Sarajevom imamo sinergiju, jer nam zaista trebaju što bolje, prije svega saobraćajne veze. Autocesta Sarajevo – Beograd, ali i pruga Sarajevo – Vareš- Banovići – Tuzla, su samo neki od projekata koji trebaju da nas vežu. Zbog razmjene ideja, radne snage i roba. Bosna i Hercegovina se reintegriše povezivanjem njenih gradova sa glavnim gradom. Uvijek ćemo imati vezu sa Sarajevom, donijeli smo čak i identične odluke po pitanju migranata, iako se oko njih nismo ranije dogovorili. Ovo jasno pokazuje koliko ćemo se tek slagati kada se počnemo i dogovarati. BiH je jaka, ako su jaki Sarajevo i Tuzla“, istakao je gradonačelnik Imamović.

Tokom obilaska mjesta ovog mjesta, naglašeno je kako će ponovna gradnja pomoći očuvanju duha zajedništva koji je oduvijek bio prisutan u Kreki i Tuzli.

Nakon obilaska, delegacija Kantona Sarajevo i gradonačelnik Imamović položili su cvijeće na Tuzlanskoj kapiji, na mjesto na kojem je 25. maja 1995.godine ubijen 71 građanin Tuzle, dok ih je 150 ranjeno. Upravo zbog činjenice kako ubijeni u prosjeku nisu imali više od 21 godinu, a najmlađi među njima svega dvije, ovaj masakr je poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću i jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti