U Kantonu Sarajevo proglašena epizoda "Uzbuna"

12.01.2020. 09:23 / Izvor: Akta.ba
U Kantonu Sarajevo proglašena epizoda 'Uzbuna'

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Odluku kojom se proglašava epizoda "Uzbune".

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Odluku kojom se proglašava epizoda "Uzbune".

Navode da su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo jučer zabilježili prekoračenje praga uzbune PM10 čestične tvari u zraku (300 µg/m3) na automatskim stanicama Otoka (316 µg/m3) i Ilijaš (332 µg/m3).

Također, visoke koncentracije PM10 čestica su zabilježene i jučer. Na automatskoj stanici Vijećnica prosječne dnevne vrijednosti za ovaj polutant izmjerene do 8 sati su iznosile 286 µg/m3,, na Otoci 422 µg/m3 , Ilidži 425 µg/m3 i Ilijašu 557 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u narednih 48 sati očekuje se stabilna vremenska situacija, bez vjetra i padavina uz pojavu temperaturne inverzije. 

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode "Uzbuna" uključuju: u zoni A - zabranu kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa Zakonom o uređenju saobraćaja na području KS.

To se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu dana od dana donošenja Plana.

Također, mjere podrazumijevaju organizaciju nastave u školama radi izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave, kao i zabranu korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda "Upozorenje" i "Pripravnost" u svim zonama Kantona Sarajevo.

Stanovništvo Kantona upozoreno je da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

Više informacija o mjerama samozaštite zdravlja građani mogu naći u prilogu: "Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo" na web stranici Zavoda - VIDEO

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Pres-službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti