Dr. Stevanović: Nema mjesta panici, ali ima poduzimanju još rigoroznijih mjera

20.03.2020. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Dr. Stevanović: Nema mjesta panici, ali ima poduzimanju još rigoroznijih mjera

Smatra da se sve zemlje u okruženju kao što su Španija, Italija, Češka bore sa žestokim problemima jer nisu poduzeli na vrijeme preventivno-medicinske mjere.

Mjesta za paniku nema, ali za još strožijim restrikcijama od trenutnih ima, kazao je za portal Akta.ba Prim.dr Dragan Stevanović, komentarišući trenutnu vanrednu situaciju uzrokovanu koronavirusom (COVID-19) u Bosni i Hercegovini i mjere koje su poduzete.

Smatra da se sve zemlje u okruženju kao što su Španija, Italija, Češka bore sa žestokim problemima jer nisu poduzele na vrijeme preventivno-medicinske mjere, odnosno izolaciju i restrikciju kretanja.

"Zakasnili su sedmicu dana i zato imaju ovako strašan pik sa oboljenjima, a onda i strašan udar na rizičnu populaciju i veliku smrtnost", ističe dr. Stevanović.

Zbog toga, naglašava da trenutne mjere nisu restriktivne, te bi trebale biti još rigoroznije.

"To je potrebno kako ne bismo doživjeli sudbinu pomenutih zemalja i epidemijski krivulju koja je mnogo niža nego što sistem može da podnese i kako bismo smanjili smrtnost", navodi Stevanović.

Dodaje da je neodgovorno smatrati da su mjere neopravdane i rigorozne jer su isto radili Španci, Italijani i Česi pa sada imaju preko 10.000 zaraženih i 2.000 umrlih.

"Dakle, nema mjesta panici, ali ima poduzimanju rigoroznih mjera u smislu karantina, ograničenog kretanja, bespotrebnih okupljanja i sl.", poručio je on.

Govoreći o razlici između virusa influence i virusa korona, objašnjava da se COVID-19 mnogo brže i jače širi, ima puno polusimtomatičnih i asimptomatičnih bolesnika koji prođu, ali ako uhvati stariju i rizičnu populaciju onda je smrtnost vrlo visoka.

"Smrtnost je i kod gripe, ali je ovdje baš visoka. Dakle, njegov problem nije virulentnost tj. infekcija. SARS je bio puno ozbiljniji i umrlo je mnogo više ljudi, ali se teže prenosio. Ovaj se lako prenosi i «hinjski« prenosi, a da toga nismo ni svjesni", naglašava.

Kada je riječ o posljedicama koje ostavi na populaciju koja nije rizična, navodi da će oni sigurno ojačati imunitet, kao i kod druge gripe.

"Ipak, naglašavam da je najgore što je velika smrtnost u rizičnoj populaciji", napominje naš sagovornik.

Inače, doktor u penziji je zbog vanredne situcije na raspolaganju Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", kaže kako u Kantonu Sarajevo trenutno nema zaraženih, ali bi se situacija već tokom dana mogla promijeniti.

Na kraju, uputio je apel građanima da se drže propisanih mjera, jer nisu bezazlene.

"Molim ih da se ponašaju u skladu s njima «bez rondanja», a u to će se uvjeriti kada dođe epidemijski val. Također, molba zdravstvenim profesionalcima da ne razmišljaju mirnodobskim procedurama, već procedurama u kriznoj situaciji", zaključuje on.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti