Uskoro javna kampanja o važnosti nošenja zaštitne opreme

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uskoro javna kampanja o važnosti nošenja zaštitne opreme

Napravljen je pregled potreba, koje će ponovno zbog odličnih iskustava s UNDP-jem biti realiziran i nabavljen s njima.

30.07.2020. 08:33 / Izvor: Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, sekretarka Ministarstva zdravstva KS Amra Isić i premijerova saradnica Adna Teskeredžić – Hrvatović Jjučer su online razgovarali s ambasadoricom OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec i njenim saradnicama o pitanjima trenutne epidemiološke situacije u KS.

Ovo je samo nastavak razgovora OSCE-a s premijerom o ovim pitanjima, jer se od početka pandemije zajednički radi i unapređuje saradnja po pitanjima zaštite građana od koronavirusa.

Ovom prilikom, premijer Nenadić je ambasadoricu Kavalec i njene saradnice upoznao sa tekućim javnim nabavkama u KS.

"Vlada KS je poduzela sve neophodne mjere da putem Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba ovog ministarstva u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama u KS osigura medicinsku i zaštitnu opremu svim zdravstvenim ustanovama u KS. Napravljen je pregled potreba, koje će ponovno zbog odličnih iskustava s UNDP-jem biti realiziran i nabavljen s njima“, naglasio je premijer.

Također je naveo kako je Vlada KS dala punu podršku sektoru zdravstva, odobrivši više od 150 pozicija za upošljavanje u zdravstvenim ustanovama, od čega 47 u Općoj bolnici, 73 u domovima zdravlja, 20 u Apotekama Sarajeva, te značajan broj njih na Stomatologiji, Hitnoj pomoći...

Tokom sastanka, premijer Nenadić je obavijestio ambasadoricu Kavalec o trenutnim procedurama koje se provode po pitanju uspostave trajnog i privremenog izolatorija u KS.

Razgovarano je i o angažiranosti pojedinih institucija vezanih za pružanje zdravstvenih usluga na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou.

Premijer je zatražio i od OSCE-a da osiguraju podršku da se svi raspoloživi kapaciteti na kantonalnom i federalnom nivou stave u funkciji borbe protiv zaraznog oboljenja COVID-19, ali i pružanja „redovnih zdravstvenih usluga“ građanima KS.

Bilo je riječi i o tekućem procesu nabavke za institucije socijalne zaštite, Gerontološki centar, Sigurnu kuću, i druge.

OSCE je kao i do sada spreman da pruži potrebnu podršku, a najavljeno je da bi uskoro mogli implementirati projekt koji se već realizira u drugim evropskim zemljama. Riječ je o javnoj kampanja o važnosti korištenja zaštitne opreme u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa. Kako bi bila vidljiva i prihvaćena od strane građana, dogovoreno je da na ovom pitanju u narednom periodu zajednički rade OSCE, Vlada KS i TVSA.

Ovom prilikom, prepoznate su i rizične tačke za potencijalno širenje koronavirusa, a to su odmarališta, ljetovališta na kojima se okupljaju brojni građani BiH.

"Zajedno s federalnim institucijama potrebno je raditi na sprečavanju eventualnog širenja zaraze iz ovih tačaka“, naglašeno je ovom prilikom.

Na kraju sastanka OSCE je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Vladom KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti