Eksperti predstavili sve prednosti industrijske robotike i automatizacije u BiH

25.08.2020. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Eksperti predstavili sve prednosti industrijske robotike i automatizacije u BiH

Broj robota po broju zaposlenih u industriji je glavni parametar robotizacije industrija u svijetu.

"Očekuje se da će do 2022. godine, gotovo 4 miliona industrijskih robota raditi u tvornicama širom svijeta. Ti će roboti igrati vitalnu ulogu u automatizaciji proizvodnje kako bi se ubrzala post-koronska privreda. U isto vrijeme, roboti pokreću potražnju i za kvalifikovanom radnom snagom. Obrazovni se sistemi moraju efikasno prilagoditi ovom zahtjevu".

Ova rečenica, preuzeta iz saopćenja Međunarodnog saveza robotike, iz avgusta ove godine, savršeno oslikava budućnost proizvodnih pogona i trendove u zapošljavanju.

Iako je neupitan značaj robotizacije za globalnu konkuretnost privrede naše zemlje, još uvijek ne postoje egzaktni podaci o trenutnom stepenu robotizacije u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Almina Mališevića iz Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, broj robota po broju zaposlenih u industriji je glavni parametar robotizacije industrija u svijetu.

"Iako ne postoje zvanični podaci o broju robota u kompanijama u Federaciji, može se kazati da BiH spada u grupu zemalja sa niskim stepenom robotizacije", smatra on.

U svakom slučaju, digitalna transformacija i robotizacija su svakodnevica svih aktera u biznisu, a pogotovo naše izvozno orijentisane privrede. Jedini izbor koji stoji pred nama je da li ćemo da budemo u toku sa vremenom, pratimo i reagujemo na ono što se dešava u zemljama okruženja i šire, umjesto igranja uloge pasivnog posmatrača u svijetu koji se mijenja. 

U cilju jačanja svijesti o mogućnostima koje sa sobom nosi digitalna transformacija i robotizacija u MSP, ali i stavljanja raspoloživih resursa u funkciju domaće privrede, DKR Njemački centar za robotiku Tuzla organizovao je pet webinara u na temu "Industrijska robotika i automatizacija", tokom juna, jula i avgusta ove godine.

Ova aktivnost je bila dio kampanje „COVID-19 Response“ te je podržana od  projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH koji u ime njemačke vlade implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Ukupno je 100 učesnika uzelo učešće u ovim digitalnim događajima. 

Webinare su vodili iskusni eksperti u oblasti automatizacije i robotizacije iz BiH i regiona: 

  • Amir Sabirović, konsultant za subvencije i inovacije u IT sektoru u firmi Berenschot u Nizozemskoj, sa višegodišnjim iskustvom u podršci kompanijama na njihovom putu digitalne transformacije, a posebno kod razvoja strategija i novih poslovnih modela utemeljenih na podacima (Big Data) i umjetnoj inteligenciji (AI).
  • Maja Hadžiselimović, inženjerka mehatronike zaposlena u MRK-Systeme GmbH i German Bionics System GmbH i članica euRobotics Upravnog odbora, te nacionalna koordinatorica za Evropsku Sedmicu robotike i Project Officer IT Girls inicijative.
  • Semir Herić, inžinjer elektrotehnike, zaposlen u Piagroup Austrija, sa iskustvom rada na Američkom koledžu za Bliski istok u Kuvajtu, koji iza sebe ima dragocjeno dugogodišnje iskustvo rada u bh.kompanijama na procesima održavanja i razvoja sistema za automatizaciju.
  • dr. Edin Gaštan, inžinjer mašinstva i direktor Elsta Mosdorfer Bosnia doo, koji je doktorsku tezu odbranio na Univerzitetu Leibniz u Hanoveru, a iskustvo u industriji stekao radeći kao savjetnik menadžmenta u Graewe GmbH, te kao tehnički direktor u Prevent doo
  • Franc Žaberl, tehnički direktor FANUC za Adria regiju, koji je na praktičnim primjerima prezentovao osobine i karakteristike FANUC robota, te uspješne priče koje su nastale modernizacijom industrijskih sistema uvođenjem robota u proizvodne procese

Kroz 5 tematskh cjelina, te uz dijeljenje ličnih iskustava i znanja, predavači su predstavili šta Industrija 4.0 zapravo znači, prednosti industrijske robotike i automatizacije, te ekonomsku opravdanost i dugoročnu isplativost prelaska na digitalizovani način rada, uz prezentaciju širokog spektra mogućnosti primjene industrijskih robota, od prehrambene i farmaceutske do automobilske industrije.

Svi webinari su snimljeni i moguće ih je ponovo pogledati na YouTube kanalu DKR Njemačkog centra za robotiku Tuzla.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti