Subvencije za boravak u vrtićima za djecu s liste čekanja JU Djeca Sarajeva

03.09.2020. 08:32 / Izvor: Akta.ba
Subvencije za boravak u vrtićima za djecu s liste čekanja JU Djeca Sarajeva

Ukupno će za subvencije boravka djece u vrtićima iz Budžeta biti izdvojeno 1.000.000 KM.

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici dala saglasnost ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anisu Kriviću za nastavak sufinansiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama sa kojima je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zaključilo ugovore o sufinansiranju a koji su istekli 30. augusta 2020. godine.

Također je ministru Kriviću data saglasnost i da provede procedure koje se odnose na sufinansiranje boravka/zbrinjavanja djece sa Liste čekanja Javne ustanove "Djeca Sarajeva" u privatnim predškolskim ustanovama.

"Vlada Kantona Sarajevo će u školskoj 2020/2021. godini finansirati boravak u privatnim vrtićima za svu djecu za koju je to učinjeno i prošle godine. Eliminisali smo i listu čekanja za javne vrtiće u Kantonu Sarajevo što podrazumijeva da se iz Budžeta KS za svako dijete, u ovoj školskoj godini, osiguravaju finansijska sredstva u visini od 200 KM za subvenciju boravka u vrtićima. Na listi čekanja je ove godine bilo čak oko 1.500 djece, ali je Vlada učinila dodatne napore i u vrijeme pandemije, kada su na snazi mjere ušteda i kada se spašavaju radna mjesta, uspjeli smo sakupiti dovoljno sredstava da finansiramo rješavanje ovog problema", naveo je resorni ministar Krivić, na čiji prijedlog je Vlada donijela ovu odluku.

On je obrazložio da je razlog velikog broja djece na listi čekanja ove školske godine u JU "Djeca Sarajeva" zapravo diskriminacija koja je postojala ranije kada je riječ o ovoj vrsti subvencija, a koja je ovom odlukom ukinuta. Kako je naveo, ranije se dešavalo da u jednom privatnom vrtiću borave djeca, čiji je boravak subvencioniran, kao i ona kojima nije subvencioniran boravak od Kantona, što je izazvalo nezadovoljstvo kod roditelja, zbog čega su mnogi prijavljivali svoju djecu u JU "Djeca Sarajeva".

Ovakvom odlukom Vlade, rješava se taj problem ovoj školskoj godini, a uporedo se provode aktivnosti na njegovom sistemskom rješavanju, dodao je ministar.

"Za eliminaciju liste čekanja, odnosno za uspostavljanje saradnje sa privatnim predškolskim ustanovama, danas je objavljen Javni poziv za prijavu privatnih predškolskih ustanova koje su registrovane u Ministarstvu za prijem djece s liste čekanja. Javni poziv bit će objavljen na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade. Upis djece u te ustanove će se izvršiti po javnom pozivu, a na osnovu ponuđene liste predškolskih ustanova koje će odabrati roditelji djece koja su na listi čekanja", obrazložio je ministar.

Ukupno će za subvencije boravka djece u vrtićima iz Budžeta biti izdvojeno 1.000.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti