Vidović: Pad prihoda trebao bi biti manji od projektovanog

04.09.2020. 15:22 / Izvor: SRNA
Vidović: Pad prihoda trebao bi biti manji od projektovanog

Pad prihoda u budžetu RS-a usljed pandemije virusa korona trebalo bi da bude manji od projektovanog iznosa od 240 miliona KM.

Ministrica finansija Republika Srpske Zora Vidović rekla je da bi do kraja ove godine pad prihoda u budžetu RS-a usljed pandemije virusa korona trebalo da bude manji od projektovanog iznosa od 240 miliona KM.

"U rebalansu budžeta smo projektovali da će prihod pasti za 240 miliona KM. Sa jučerašnjim danom prihodi su manji za 158 miliona KM, tako da očekujemo da do kraja godine nećemo dostići pad od 240 miliona KM, s obzirim na sadašnje stanje", rekla je Vidovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da su od početka ove godine pa do polovine marta prihodi, i direktni i indirektni, imali izuzetan rast, ali da je nakon toga došlo do ogromnog pada.

"Sada se to polako vraća, pogotovo od direktnih prihoda, a indirektni imaju još uvijek visoku stopu pada", rekla je ona.

Ona smatra da bi bilo značajno da se u narednom periodu poveća potrošnja vezano za indirektne poreze i s obzirom na to da određene uslužne grane kao što su turizam i ugostiteljstvo slabije rade i najviše su ugrožene.

"To samo govori da je ta potrošnja pala. Naravno pad je zabilježen i u industriji, pogotovo izvoznog karaktera. Pandemija virusa korona je proizvela velike probleme, ne samo kod nas i naš oporavak u velikoj mjeri zavisi od oporavka privrede u zemljama sa kojima imamo spoljnotrgovinsku razmjenu", naglasila je Vidovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti