Radnici Poslovnosti pomoću merdevina na posao, nadležni prebacuju odgovornost

07.09.2020. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Radnici Poslovnosti pomoću merdevina na posao, nadležni prebacuju odgovornost

Radnici Poslovnosti blokirani su faktički zbog 50-ak kvadrata u zgradi za koje Brend tvrdi da su njihovi, a agencija Poslovnost da nisu.

Članovi porodica agencije "Poslovnost" iz Sarajeva pridužili su se zaposlenicima u protestima zbog blokade pristupa njihovim radnim mjestima, o čemu smo pisali krajem prošle sedmice. 

Naime, ilegalno postavljenim betonskim blokovima od strane firme Brend d.o.o. onemogućen je prilaz zgradi u kojoj se nalaze njihove kancelarije.

Od srijede 2. septembra 2020. godine vlasnik Agencije "Poslovnost" Sead Bajrić je zarobljen na svom radnom mjestu tako da je primoran da bude u prostorijama Agencije "Poslovnost". 

Po instrukcijama vlasnika firme "Brend" onemogućen mu je izlazak iz prostorija jer poslije toga neće imati nikakav pristup u poslovne prostorije.

Bajrić će ostati na svom radnom mjestu čime je onemogućeno dostavljanje hrane i gladovat će dok se ova nezakonitost ne riješi, kaže se u saopćenju Agencije “Poslovnost". 

Radnici Poslovnosti blokirani su faktički zbog 50-ak kvadrata u zgradi za koje Brend tvrdi da su njihovi, a agencija Poslovnost da nisu. 

"Neka sud to rješava, a ne da nam ugrožavaju osnovna ljudska prava. Imamo neka obećanja da će se to sutra pokušati riješiti jer ovo je necivilizacijska situacija", kazali su radnici.

Zbog onemogućavanja rada proteklih dana, radnici su se i jučer okupili ispred ulaza u zgradu kako bi pokušali pristupiti svojim radnim mjestima.

Po svemu sudeći, zbog nedjelovanja nadležnih institucija agonija će se nastaviti i u narednim danima. 

Radnici kažu da im svaki dan onemogućavanja obavljanja radnih aktivnosti firmi donosi desetine hiljada gubitaka i prijeti, ne svojom krivicom, već neradom institucija, ostanu bez posla.

"Zbog onemogućavanja pristupa imovini, prava na rad, ometanja rada, prava na slobodu kretanja, odmah smo uputili zahtjeve prema MUP-u KS, Opštinskoj i Kantonalnoj građevinskoj inspekciji. Sve institucije apsurdnim objašnjenjima odbijaju prihvatiti nadležnost za ovaj slučaj, te nas proslijeđuju na Sud, čije se odluke mogu čekati mjesecima. Niko od naležnih nije naredio mjeru hitnog uklanjanja ovih nelagalnih zapreka", ističu očajni radnici.

Napominju u da im svaki dan onemogućavanja rada nanosi nemjerljivu štetu za poslovanje.

Zbog obaveza koje imaju prema klijentima, i kako oni ne bi ispaštali zbog necivilizacijskih poteza kojima su izloženi, radnici su primorani koristiti alternativni, izuzetno opasan put, preko korita Miljacke, kako bi došli u posjed dokumentacije koja im je neophodna za izvršavanje obaveza prema klijentima. 

"Ko će biti odgovoran ukoliko se neko povrijedi, ili će institucije ponovo biti nenadležne?", pitaju se oni.

 

 

 

Posted by Srdan Vuletic on Monday, September 7, 2020

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti