I pored odluke Suda, barikade i zaštitari i dalje između dvije firme

09.09.2020. 11:49 / Izvor: Akta.ba
I pored odluke Suda, barikade i zaštitari i dalje između dvije firme

Prema riječima načelnika Nedžada Ajnadžića Inspektorat Općine Centar nije nadležan u ovom slučaju, te se ne može uključivati u njegovo rješavanje.

Nakon što je Inspektoratu Općine Centar prijavljeno da je u ulici Kotromanićeva 48 došlo do onemogućavanja pristupa radnicima Agencije Poslovnost čije se sjedište nalazi na ovom lokalitetu, istog dana komunalni inspektor je izašao na teren i konstatovao da je riječ o privatnoj parceli, a ne javnoj površini, saopćeno je iz Općine.

Prema riječima načelnika Nedžada Ajnadžića Inspektorat Općine Centar nije nadležan u ovom slučaju, te se ne može uključivati u njegovo rješavanje.

“S obzirom da je u pomenutom slučaju riječ o imovinsko pravnom sporu dva privatna pravna lica za rješavanje takve vrste spora je nadležan sud", kazao je Ajnadžić.

A, Općinski sud u Sarajevu je jučer, podsjetimo, donio rješenje kojim se nalaže uklanjanje zaštitara agencije Gama AA ispred zgrade Agencije Poslovnost.

Ipak, kako nam je potvrđeno, sudska odluka nije ispoštovana. Zaštitari i danas i stoje pored betonskih blokova, a radnici Poslovnosti još uvijek do posla prelaze merdevinama.

S druge strane, zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić smatra da je Općina dužna osigurati i zaštititi prava i slobode, a u njih spada i prostor kojim radnici mogu slobodno pristupiti svom radnom mjestu. 

"Općina je bila dužna obezbijediti taj pristup pa makar morala praviti privremeni viseći most preko Miljacke. Općina mora reagovati odmah jer je vlasnik i radnici mogu tužiti, a onda će svi građani morati plaćati odštetu zbog nezakonitog djelovanja načelnika i njegovih vijećnika. Platićemo to novcem koji je mogao biti iskorišten za djecu, za obdaništa, za kućne ljubimce, za javne parkove, za izletišta", navodi on.

Napominje da ovakvo manipulisanje regulacionim planom Općine Centar mora prestati. 

"Regulacioni plan opštine ne smije biti prekrajan od strane načelnika i njihovih vijećnika, ne smije odstupati od urbanističkog plana grada koji su izradili stručnjaci, urbanisti, arhitekti inače ćemo se svi zateći u bezizlaznoj situaciji, u slijepoj ulici", poručio je Nikšić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti