SZO: Veoma važno za BiH da uđe u pripremne aktivnosti za nabavku vakcine

11.09.2020. 10:50 / Izvor: Akta.ba
SZO: Veoma važno za BiH da uđe u pripremne aktivnosti za nabavku vakcine

Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije posjetila je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije posjetila je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, gdje je razgovarano o nekoliko tema, među kojima je najvažnija bila Covid-19.

U delegaciji Svjetske zdravstvene organizacije bili su: šef ureda SZO za BiH dr. Victor Olsavszky, specijalni savjetnik direktora Evropskog regiona SZO dr. Fabio Scano, ekspert iz oblasti pružanja esencijalnih zdravstvenih usluga (Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu) dr. Ardita Tahirukaj i ekspertica za krizno komuniciranje Martha Scherzer.

Dr. Scano je istaknuo da je bitno kroz pandemiju zajedno prolaziti, te da neće još dugo biti okončana. Ova činjenica implicira i promjenu pristupa što znači da se sva raspoloživa iskustva trebaju uzeti u obzir, prilagoditi i primijeniti.

Razgovarano je i o pristupanju BiH Gavi Alijansi za nabavku vakcina za žitelje BiH.

Dr. Osavszky je naglasio kako je veoma važno za Bosnu i Hercegovinu da uđe u pripremne aktivnosti za nabavku vakcine. Ujedno, istaknuta je značajna uloga Ministarstva civilnih posla u objedinjavanju svih potreba koje izražavaju entiteti i Distrikt Brčko, te prezentiranje tih potreba kroz jedan zajednički dokument.

Ponovljen je i naglašen stav da testiranje treba biti pojačano, da treba obuhvatiti mnogo veći broj stanovnika kao i da nadležne službe moraju biti ispred virusa.

Saopšteno je da nadležne institucije moraju naći mehanizam da predvide što će biti i kakvo će kretanje virusa biti, kako bi se mogli kreirati različiti scenariji za borbu protiv virusa.

Kao primjer dobre prakse, a koja još uvijek nedostaje BiH, navedeno je "praćenje kontakata" koje se u BiH uglavnom temelji na jednom kontaktu s kojim je zaražena osoba bila, dok je u drugim državama riječ o praćenju pet do petnaest kontakata.

Na kraju posjete dr. Olsavszky je dao potporu sudjelovanju BiH na 70. virtualnoj sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije koja će biti održana 14. septembra 2020. godine – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti