Izolatorij sa Bjelava seli u Buča Potok

16.09.2020. 10:53 / Izvor: Oslobođenje
Izolatorij sa Bjelava seli u Buča Potok

Nastava u studijskoj 2020/2021. godini na Sarajevskom univerzitetu počinje 12. oktobra.

Muhamed Omerović, direktor Studentskog centra Sarajevo, kaže nam da je Studentski centar potpuno spreman za prijem studenata, i na Bjelavama i u Nedžarićima. Dodaje i to da Izolatorija na Bjelavama, u Paviljonu 2, više neće biti.

"Taj paviljon je bio izuzet za smještaj lakše oboljelih Covid-pacijenata, ali na današnjem sastanku s komisijom Vlade KS-a smo ponudili novo rješenje za izolatorij, internat Željezničkog srednjoškolskog centra u Buča Potoku, koji je potpuno spreman za izolatorij", kaže Omerović, tvrdeći da je komisija bila na terenu i konstatovala da će osloboditi prostor na Bjelavama.

Sve za studente

Na primjedbu da će na UNSA biti uglavnom online nastava, on kaže da do sada imaju do 1.000 prijava studenata za smještaj. Inače, nastava u studijskoj 2020/2021. godini na Sarajevskom univerzitetu počinje 12. oktobra. Rektor Rifat Škrijelj tvrdi da je poduzeto sve potrebno da bi nova akademska godina bila što bolja, a studenti što zadovoljniji.

Na vanrednoj sjednici Senata 9. septembra je dogovoreno da se završni ispiti u ljetnom semestru završe po online sistemu.

"Prolongirali smo novu akademsku godinu sa 1. oktobra za 12 dana, jer smo htjeli omogućiti još jedan termin, za polaganje jednog ispita, a što je bio i zahtjev Studentskogparlamenta", kaže rektor Škrijelj, napominjući da će nastava biti kombinovanog tipa.

Definitivnu odluku donosi svaka organizaciona jedinica ponaosob.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Jasmina Selimović kaže da je njihovo vijeće donijelo odluku o tome da početak nastave zimskog semestra bude isključivo online.

"Nećemo praviti nikakvu kombinaciju. Dosta smo masovan fakultet, a zabrana okupljanja većeg broja ljudi je još na snazi", ističe dekanesa, naglašavajući da na prvoj godini ima 400 studenata.

"To bi značilo 20 grupa i podrazumijevalo bi puno više nastavnog kadra nego što ga sada imamo", kaže Selimović, dodajući da je u proteklom periodu nabavljena potrebna oprema za realizaciju nastave.

"Nastavnici su prošli dodatne obuke, tako da mislim da smo zaista spremni da nastavu izvedemo na dosta visokom nivou", smatra Selimović, napominjući da Zakon o visokom obrazovanju predviđa dva ispitna roka, koji bi trebalo da se okončaju do kraja septembra.

Izmjene Zakona

Na UNIBL-u je predviđen i oktobarski ispitni rok, u dva termina. Studenti su se već vratili u tamošnje studentske domove

Rektor Škrijelj je svjestan zakonske neregulisanosti o kojoj su nam govorili i sagovornici sa Mašinskog fakulteta, te očekuje da osnivač (Skupština KS-a) podrži neke izmjene Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku kako ne bi kasnije bilo problema.

"Naš je generalni stav, tamo gdje se nastava izvodila online, i ispiti bi trebalo da budu online, ali je ostavljena mogućnost i za ispite u učionicama, gdje je to neophodno", govori Škrijelj.

"Na Univerzitetu u Banjaluci je sve definisano", rekao je za O kanal Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja, napominjući da 5. oktobra počinje nastava prve godine prvog ciklusa studija, a 2. novembra počinje za starije godine prvog ciklusa studija i studente 2.i 3. ciklusa.

(Foto: N1)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti